„Nasadili vše, co měli ve svém arzenálu.“ Ukrajinský velitel popsal rekordní porážku ruských sil

před 3 týdny 28

Ruské síly se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu u města Časiv Jar v Doněcké oblasti. V pátek podle velitele bezpilotní jednotky 92. samostatné útočné brigády Jurije Fedorenka spustily masivní ofenzivu. Během ní ale utrpěly značné ztráty. Ve stejný den Rusko oznámilo, že moskevské jednotky vstoupily na předměstí Časiv Jaru. Ukrajinská armáda toto prohlášení vyvrací.

Ruské síly údajně plánovaný postup zahájily masivním dělostřeleckým útokem, při kterém použily i raketomety Grad a Uragan sovětské výroby. „Poté začaly útočné operace, pěchota byla vybavena lehkými obrněnými vozidly jako BMD a BMP, které byly kryty nepřátelskými tanky a minomety,“ popsal podle agentury UNIAN Jurij Fedorenko.

Rusové podle něj k útoku „nasadili vše, co měli ve svém arzenálu“. Nebe se údajně hemžilo ruskými FPV drony a aktivně využívali i letectvo a vrtulníky. Celkem ruské síly použily asi 30 kusů obrněné techniky a značný počet personálu.

„To znamená, že nepřítel prováděl velmi silné útočné operace. Ukrajinské obranné síly však tento masivní útok odrazily a způsobily nepříteli významnou porážku,“ dodal velitel bezpilotní jednotky 92. samostatné útočné brigády. Jen jeho jednotka zlikvidovala necelou desítku lehkých obrněných vozidel pěchoty.

„Všechny naše brigády pracovaly dobře, včetně protitankových, dělostřeleckých a bezpilotních týmů. Celkem nepřítel během těchto útočných operací ztratil asi 20 obrněných vozidel a značný počet vojáků,“ popsal podle ukrajinské agentury s tím, že tento počet zničené techniky a zabitých vojáků je pro jeho jednotku rekordem a že možná jde i o rekord Obranných sil Ukrajiny.

Rusové ale podle něj ale v provádění útočných akcí stále pokračují. „Shrneme-li situaci, nepřítel pokračuje v provádění útočných a přepadových operací ve směru na Časiv Jar. Dodatečně také útočí na Bohdanivku a Ivanivske a snaží se tato předměstí převzít do svého operačního okruhu.“

Divoké boje v okolí města Časiv Jar potvrdil v sobotu i šéf ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. „Situace v oblasti působení Obranných sil Ukrajiny zůstává obtížná. Nepřítel se pomocí vzdušné převahy, raket a dělostřelecké munice snaží dosáhnout svého cíle překročit administrativní hranice Doněcké oblasti,“ informoval Syrskyj s tím, že Rusko pokračuje v útočných operacích dnem i nocí za použití útočných jednotek a obrněných vozidel.

Už v pátek Rusko oznámilo, že moskevské jednotky vstoupily na předměstí Časiv Jaru. Ukrajinská armáda toto prohlášení vyvrátila. „Časiv Jar zůstává pod naší kontrolou. Všechny nepřátelské pokusy proniknout do osady selhaly,“ uvedl vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Situace je podle Syrského obzvláště obtížná směrem na Bachmut v oblastech východně od Časiv Jaru a Kliščijivky, u Avdijivky a také v Charkovské oblasti.

Časiv Jar leží asi deset kilometrů západně od Bachmutu a 50 kilometrů severně od Avdijivky, dvou měst, která Rusko dobylo loni v květnu a letos v únoru. Ruští vojáci se na oblast kolem Časiv Jaru podle ukrajinské armády zaměřují, jelikož ji považují za zásadní milník pro další postup směrem ke Kosťantynivce, Kramatorsku a Slovjansku.

Přečtěte celý článek