Nasazení pozemních dronů na frontové linii je na spadnutí. Zvažují je jak Rusko, tak Ukrajina

před 1 týden 29

Moderní bojiště už pozměnily drony ve vzduchu a na moři. Nyní se zdá, že Rusko i Kyjev jsou na pokraji nasazení velkého množství pozemních dronů na ukrajinské půdě. Nedávné záběry zachycují, do jaké míry bezpilotní prostředky mění moderní bojiště, napsalo na svém webu Rádio Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Kyjev / Moskva 12:42 21. dubna 2024

Voják Národní gardy Ukrajiny střílí z houfnice na ruské jednotky v Doněcké oblasti

Horká situace na ukrajinské frontě | Foto: Sofiia Gatilova | Zdroj: Reuters

Jedny záběry ukazují dva sledované ruské pozemní drony vyzbrojené granátomety, jak je ničí ukrajinské bezpilotní letouny, přičemž vše zachycuje průzkumný dron vznášející se poblíž.

Je to jeden z několika vizuálů zveřejněných v posledních týdnech, na nichž se objevují pozemní vozidla fungující bez posádek. Další klipy zachycují pozemní dron pálící salvu střel na ruské pozice a jiný pozemní dron útočící stylem kamikadze, jak veze masivní výbušné zařízení po otevřeném prostranství a poté ho odpálí pod mostem na Ruskem ovládaném území.

Natalija Kušnerská, šéfka ukrajinské vládní organizace Brave1, která pomáhá nasměrovávat soukromé vynálezy k přijetí armádou, RFE/RL řekla, že její organizace „učinila z vývoje pozemních robotů jednu ze svých nejvyšších priorit s cílem dohnat ostatní bezpilotní systémy“. Brave1 podle ní dostala více než 200 návrhů na pozemní prostředky bez lidské posádky, přičemž zatím jich organizace otestovala 50.

Pozemní drony poprvé využil v boji Sovětský svaz při své invaze do Finska v roce 1939. Sovětské „teletanky“ byly konvenční tanky vybavené systémem rádiového ovládání. Ty ovšem omezoval fakt, že lidé, kteří je ovládali, tak činili a zaměřovali jejich zbraně na dálku bez pomoci moderních videopřenosů. Sovětské teletanky byly údajně naposledy použity v boji v roce 1942 za druhé světové války.

Tanky boj s mrštnými drony prohrávají. Bezpilotní zbraně mění na ukrajinské frontě charakter válčení

Číst článek

Také německá armáda za druhé světové války sestrojila pozemní bezpilotní stroj útočící stylem kamikadze, kterému se říkalo Goliath. Vozidlo bylo naloženo výbušninami a ovládáno prostřednictvím drátu, který se táhl za ním, zatímco se Goliath blížil k nepřátelským pozicím. Těchto „demoličních dronů“ byly vyrobeny tisíce, ale ukázalo se, že jsou pomalé a těžkopádné a snadno je zastaví střelba.

Užití pozemních dronů

Od druhé světové války bylo několik pokusů o oživení koncepce bojového pozemního dronu, avšak s omezeným úspěchem. Ruský tank Uran-9 fungující bez posádky byl použit v boji za války v Sýrii v roce 2018, ale údajně si vedl špatně. Podle tehdejšího názoru jednoho z vojáků nebude systém ještě nejméně deset let připraven k boji. Na Ukrajině Rusové toto vozidlo dosud nenasadili.

Michael Boyle z Rutgersovy univerzity, jenž napsal knihu o bezpilotních strojích v souvislosti s válkami, vidí několik důvodů za tím, proč se bojové pozemní drony vyvíjejí pomalu. „Prvním z nich je terén,“ řekl.

Zatímco letecké drony mohou obecně létat stejně volně jako ptáci a námořní drony se také pohybují v relativně neomezujícím živlu, pozemní drony „musí být schopné se rychle pohybovat po nerovném povrchu, aby splnily svůj úkol, a to pod palbou“, uvedl Boyle.

Mrtvá zóna na frontové linii. Drony pronásledují vojáky na Ukrajině ve dne v noci

Číst článek

Jednoduché překážky jako příkop nebo cívky ostnatého drátu, které by voják mohl snadno přeskočit, představují pro řadu pozemních dronů nepřekonatelnou překážku.

Snadný pohyb

Dalším klíčovým faktorem jsou náklady. „Vývoj pozemního vozidla, které může operovat v nerovném terénu při ovládání na dálku a zároveň být integrováno s ostatními vojenskými jednotkami, je nákladný,“ dodal Boyle.

Zatímco bezpilotní letouny útočící stylem kamikadze, které stojí několik set dolarů, jsou běžně vysílány na mise bez návratu, pozemní drony – dostatečně velké a pokročilé, aby se pohybovaly po zjizvených bojištích - podle něj „obecně nejsou použitelné stejným způsobem“.

Podle Kušnerské je v současné době nejslibnějším z návrhů pozemních dronů, které Brave1 testuje, vozidlo určené k transportu raněných z bojiště. „Komunikace s armádou nám ukázala, že obránci utrpí mnoho ztrát právě při evakuaci raněných,“ říká.

Dálkově řízené nebo autonomní vozidlo by podle ní mohlo nahradit tři až šest vojáků, kteří jsou potřeba k odvozu zraněného bojovníka z frontové linie. „Očekáváme, že do konce roku 2024 se toto (evakuační) pozemní vozidlo fungující bez posádky stane systémovou součástí akcí naší armády,“ předpověděla.

ČTK

Přečtěte celý článek