Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí, většina lidí nezná příznaky. Jaké jsou?

před 4 týdny 50

Podle webu Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se příznaky mrtvice shrnují do zkratky BE FAST, tedy v překladu „buď rychlý“. Zkratka zastupuje hesla Balance – porucha rovnováhy, Eyes – porucha zraku, Face – pokleslý koutek, Arms – pokles, brnění končetin, Speech – porucha řeči, Time – čas rozhoduje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lékaři vyšli do boje s „tichým zabijákem“. Ročně usmrtí tisíce Čechů, o přežití rozhoduje čas

Ochrnutí a necitlivost

Mezi charakteristické rysy mrtvice patří ochrnutí jedné strany těla, tedy že z ničeho nic například nedokážete zvednout ruku, máte problémy při vstávání, nebo vám spadne koutek úst. Pokud máte podezření na mozkovou příhodu u jiné osoby, portál Čas je mozek radí právě tyto části otestovat. „Řekněte například dotyčnému, aby se usmál nebo vycenil zuby. Jestliže se jedna strana hýbe méně a obličej se zdá být asymetrický, zavolejte okamžitě 155,“ uvádějí odborníci s tím, že podobně je třeba otestovat i končetiny.

„Příznakem paralýzy může být také náhlý pád bez jasného vnějšího důvodu,“ upozorňuje NZIP.

Poruchy řeči

Další z indicií, jak u sebe či někoho ve svém okolí můžete toto onemocnění rozeznat, je porucha řeči, která se může projevovat různými způsoby. Častokrát mají lidé postižení mrtvicí například problém najít správná slova, používají nesprávná písmena nebo nesprávně vyslovují slabiky. „Také mohou mít potíže s porozuměním a často nejsou schopni pochopit jednoduché pokyny. Ve vzácných případech se může stát, že pacienti nemohou mluvit vůbec nebo mluví nezřetelně,“ nastiňuje NZIP.

ČTĚTE TAKÉ: Léčba s pomocí AI v praxi: Než skončí CT mozku, lékař ví, jestli jde o mrtvici

Člověka s podezřelými příznaky proto vyzvěte, aby vám například popsal nějakou věc ve vašem okolí nebo jednoduše odpověděl na některou z vašich otázek.

Poruchy vidění

Často mohou při cévní mozkové příhodě nastat také poruchy vidění. „Někteří pacienti vidí dvojitě nebo se jim může stát, že například při čtení náhle zmizí polovina zorného pole. Zřídka se objevuje i dočasná slepota na jedno oko,“ píše NZIP.

Mezi další z příznaků patří náhlá bolest hlavy, ztuhlost šíje, kdy si člověk nedokáže položit hlavu na hruď a zároveň je pro něj tento pohyb silně bolestivý, závratě či dokonce zvracení.

Přestože se může zdát, že mozkové příhody se týkají zejména starších lidí, opak je pravdou a často postihují i děti. U nich je ale velmi těžké rozpoznat příznaky, protože se častokrát podobají spíše viróze. „Můžou to být křeče, zvracení, náhlá bolest, dříve nepoznaná bolest hlavy, rozmazané oční pozadí, že dítě nevidí přesně. Samozřejmě také příznaky, jaké známe u dospělých, že mu poklesne oční koutek, že máte problém s víčkem a nemůžete mluvit,“ popsal pro CNN Prima NEWS primář oddělení ARO Tomáš Zaoral.

Jak u dospělých, tak i u dětí, je proto důležité včasné kontaktování linky 155. Úspěšnost léčby totiž závisí na rychlosti, od prvních příznaků by to mělo být do čtyř, maximálně šesti hodin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na mrtvici, hrozí i dětem. Osmiletého Adama zachránil včasný převoz do nemocnice

Přečtěte celý článek