Navalnyj bude pohřben v pátek odpoledne. Vdova Julije má obavy ze zatýkání, dorazí i zástupce Česka

před 2 měsíce 51

V Moskvě se v pátek uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného, který zemřel 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Tam si odpykával mnoholetý trest, který byl podle něho i jeho podporovatelů politicky motivovaný. Ve 14 hodin moskevského času, tedy ve 12 hodin našeho času, má v kostele začít poslední rozloučení, o dvě hodiny později je naplánován pohřeb na nedalekém hřbitově. Dorazit má i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. 

Pohřební obřad se uskuteční v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino, kde Navalnyj bydlíval, pohřben bude asi na půl hodiny vzdáleném Borisovském hřbitově. Navalného spolupracovníci ve čtvrtek vyzvali lidi, kterým záleželo na jeho politické práci, aby přišli. Počítají však s tím, že bezpečnostní složky se v tom truchlícím budou snažit zabránit.

Podle Julije Navalné, manželky zesnulého, není jisté, zda bude na pátek oznámený pohřeb poklidný, nebo dojde na zatýkání. Už ve čtvrtek procházely v okolí hřbitova policejní hlídky a policisté tam dovezli bariéry a nainstalovali kamery. V chrámu bude platit zákaz pořizování obrazového i zvukového záznamu.

Přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým vzkázal, že problémy měl s nalezením místa pohřbu, ve čtvrtek zase vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná převézt politikovo tělo na pohřeb.

Na pohřeb Navalného dorazí i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký, potvrdila ve čtvrtek Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Čistecký je zástupcem velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky, který už několik měsíců pobývá v Česku.

Navalnyj upozorňoval například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Jeho spolupracovníci tvrdí, že ho Putin nechal zabít.

Přečtěte celý článek