Navalnyj byl pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě

před 2 měsíce 59

foto Pohřeb ruského opozičního politika Alexeje Navalného na Borisovského hřbitově v Moskvě, 1. března 2024.

Moskva - Významný kritik Kremlu a ruský opozičník Alexej Navalnyj byl dnes pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě. Na telegramu to uvedl politikův spolupracovník Ivan Ždanov, který v příspěvku opět obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že Navalného zabil.

Navalnyj podle ruských úřadů náhle zemřel v polovině února v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnohaletý trest. Na jeho úmrtím listu stojí, že zemřel z přirozených příčin. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí Putinovi. Kreml popřel, že by se na smrti opozičního předáka podílel stát.

Navalného rakev do hrobu uložili za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor.

"Alexej považoval film Terminátor 2 (Den zúčtování) za nejlepší snímek na světě. Na jeho pohřbu zahráli hudbu z poslední scény," napsal na telegramu Navalného tým a příspěvek doplnil o video.

Kreml dnes varoval před postihem za nepovolená shromáždění v den pohřbu Navalného. "Upozorňujeme, že existuje zákon a ten je nutné dodržovat. Jakákoliv nepovolená shromáždění poruší zákon. A ti, kteří se jich zúčastní, ponesou zodpovědnost, opět v souladu s platnými zákony," prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Podle ní se mluvčího vyjádření týkalo výzev, aby v den pohřbu lidé přišli ke spontánně vytvořeným památníkům Navalného.

Poskytnout zhodnocení Navalného jako politika mluvčí odmítl. Dodal, že nemá co říci Navalného rodině, napsala agentura Reuters.

Přečtěte celý článek