Navalnyj věřil, že může změnit Rusko. Jeho smrt je vzkazem, tvrdí ruský opozičník Kasparov

před 2 měsíce 68

Exkluzivní rozhovor Garriho Kasparova pro ČT24 (zdroj: ČT24)

Oznámení ruských úřadů o smrti opozičního lídra Alexeje Navalného v době začátku mnichovské bezpečnostní konference představuje vzkaz, prohlásil v rozhovoru pro ČT24 ruský opozičník a bojovník za lidská práva Garri Kasparov. Šéf Kremlu Vladimir Putin podle něj chce demonstrovat sílu a lhostejnost. Navalnyj věřil, že se věci v Rusku mohou změnit a jeho vražda ukazuje, že jakékoliv očekávání změny v této zemi je marné, zdůraznil Kasparov.

„Nerad spekuluji, ale my jen víme, že (ruské úřady) oznámily smrt Navalného na počátku mnichovské bezpečnostní konference. To je vzkaz. Jaký vzkaz? To nevíme. Jim je všechno jedno. Neváží si lidského života, nemají elementární úctu k opačným názorům a ukazují také pohrdání vůči Západu. Americký prezident Joe Biden slíbil devastující důsledky pro lidi, kteří zabili Navalného. Nic se zatím nestalo,“ řekl Kasparov.

Doplnil, že Navalného smrt se dala očekávat, jelikož byl poslán do jednoho z nejpřísnějších vězení za polárním kruhem. „Překvapilo mě, že jeho smrt ohlásili na začátku mnichovské konference, kde byli všichni političtí lídři a Navalného žena,“ dodal Kasparov.

Smrt Navalného podle něho může být zároveň demonstrací síly ruského vládce Putina a jeho pohrdání „svobodným světem“. „Putin chce ukázat svou sílu a lhostejnost – dělejte si, co chcete, tady to řídím já. Takto se chová diktátor, protože on to musí každý den ukazovat svým lidem i vnějšímu světu, jelikož je nad veškerou kritikou,“ vysvětlil Kasparov.

Ruský Tchaj-wan, řekl Kasparov

Uvedl, že veřejnost se v dohledné době nejspíš nedozví, co přesně se Navalnému stalo. „Teď ne, ani jeho tělo neuvidíme. Je to už několik dní. Dokazuje to, že se v něm děje něco, co chtějí skrýt,“ okomentoval politik činnost ruských úřadů, které odmítají k tělu zemřelého poskytnout přístup veřejnosti i rodině.

Kasparov zdůraznil, že si je jistý, že až padne Putinův režim, tak se veřejnost dozví „o všech jeho zločinech“ v Rusku, Sýrii i na Ukrajině, ale dokud je u moci, lze se o jejich podobě jen dohadovat. „Putin znamená zločin. Navalnyj věřil, že může změnit Rusko a zaplatil nejvyšší cenu,“ zdůraznil.

Smrt Navalného podle něho pro ruskou opozici může představovat nejen to, že jakékoliv očekávání politických změn v Rusku je marné, ale i novou příležitost. „Delší dobu navrhujeme, že musíme vybudovat svobodné Rusko zvenčí, ruský Tchaj-wan. Nejde o vládu v exilu, ale ti, kteří opustili Rusko, se musí sjednotit a přizvat další za podmínky, že musí odsoudit Putinův režim,“ nastínil Kasparov.

Poznamenal, že je potřeba zajistit, aby Ukrajina, která čelí plnohodnotné ruské invazi, ve svém boji vyhrála a Moskva prohrála. Problém však představuje nedostatek dodávek zbraní Kyjevu od západních zemí, řekl Kasparov, který zároveň označil vlekoucí se jednání amerického Kongresu o schválení další pomoci pro Ukrajinu za tragické.

„Spojené státy a Evropa jsou větší než Rusko a jeho spojenci. HDP dvacet ku jedné a stejně neposkytují dost munice pro Ukrajinu. Rusko má šestkrát více dělostřelecké munice, Severní Korea jí dala Moskvě více než celá Evropa Kyjevu,“ okomentoval stavy střeliva obou bojujících stran Kasparov. „Dokud neuvidíme změny na mapě, nezmění se v myslích Rusů nic,“ uzavřel.

Přečtěte celý článek