"Navalnyj zemřel mnohem dříve." Chovanec kolonie Polárních vlků vyprávěl, co se stalo v den opozičníkovy smrti

před 2 měsíce 107

21. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Politik Alexej Navalnyj pravděpodobně zemřel mnohem dříve, než oznámila Federální vězeňská služba, řekl listu Novaja Gazeta Europe pod podmínkou anonymity vězeň kolonie IK-3 "Polární vlk".

Podle něj "večer 15. února začal v krytu nepochopitelný zmatek": večerní kontrola, které probíhá od 20:00 do 20:30, "byla značně urychlena". Pak byli všichni zavřeni na ubytovnu, varováni, aby se nehýbali, a byla posílena ochranka.

"Slyšeli jsme, jak nějaká auta vjíždějí na území zóny pozdě večer a v noci třikrát, ale oknem nevidíte jaká," dodal.

Podle odsouzeného začalo ráno 16. února totální "šmonou": Zaměstnanci kolonie zabavili několik mobilních telefonů, mapy a také vařiče, před kterými předtím zavírali oči. Z výpovědí dozorců vězni usoudili, že kolonie čeká na inspekci. Mluvčí publikace zároveň upozornil na skutečnost, že správa se o takových kontrolách obvykle dozví měsíc předem a předem se na ně připravuje.

Dodal, že smrt Alexeje Navalného v kolonii vešla ve známost kolem desáté hodiny dopoledne (8:00 moskevského času). Místnost typu samotka (EPKT), kde byl politik držen, se nachází stranou od ubytovny, ale v její blízkosti nebyly žádné sanitky: Sanitka se objevila po oznámení o smrti opozičníka.

"Myslím, že Navalnyj zemřel mnohem dříve, než bylo oznámeno. S největší pravděpodobností včera večer. Proč by nás jinak bylo nutné zamykat na ubytovně a ráno zařizovat šmonu?" řekl vězeň.

Zároveň poznamenal, že Navalného smrt byla pro vedení kolonie překvapením. "Od samého rána jak 'pán' (hlava kolonie), tak 'kmotr' (vedoucí provozní části kolonie) chodili s hlavou jako prázdný pytel," řekl zdroj.

Řekl také, že kolem 13:00 moskevského času přijelo k úřadu několik aut. Jedna z trestaneckých kolonií č. 18 "Polární sova" je kolonií pro doživotně odsouzené, další dvě jsou z Labytnangi, nejbližšího města k vesnici Charp, a jedna je ze Salechardu, hlavního města Jamalsko-něneckého autonomního okruhu. Vězeň naznačil, že účastníci schůzky "vypracovali společný postoj před komisí z Moskvy".

O příjezdu komise z ústředí Federální vězeňské služby do kolonie se dozvěděli přibližně ve stejnou dobu jako o Navalného smrti. Podle vězně to byl další důkaz, že politik zemřel mnohem dříve, než bylo oznámeno.

Podle oficiálních informací Federální vězeňské služby se Alexeji Navalnému 16. února udělalo špatně po procházce a ztratil vědomí. "Nezbytná resuscitační opatření" nepřinesla pozitivní výsledky, "lékaři záchranné služby potvrdili smrt".

Podle webu Baza Navalnyj onemocněl v pátek kolem jedné hodiny odpoledne místního času (11:00 moskevského času). Byla přivolána sanitka, lékaři se snažili politika oživit, ale ve 14:17 místního času zemřel.

Dva vysoce postavené zdroje ve vyšetřovacím výboru řekly projektu Sota, že Navalnyj byl "od srpna pomalu otráven ve vazbě, aby způsobili smrt" a hlavním "lobbistou" byl údajně šéf vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin, který měl k politikovi osobní odpor kvůli jeho vyšetřování.

Zdroj v ruštině: ZDE

62

Přečtěte celý článek