Návrh Fialovy vlády na razantní zvyšování koncesionářských poplatků

před 3 týdny 39
Vládní pětikoalice navrhuje zvýšit koncesionářské poplatky a rozšířit okruh plátců koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu.

Jako bod tři bych chtěl probrat, protože to rezonuje veřejným prostorem, já jsem se na to ptal a vláda o tom nemluví, bych chtěl slyšet, abychom tady probrali ten váš návrh na další zdražování.

Protože Fialova vládní pětikoalice se chystá navrhnout zákon, kterým chce zvýšit koncesionářské poplatky a rozšířit okruh plátců koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu. A za SPD říkám, že my naopak prosazujeme zrušení koncesionářských poplatků. Takže my odmítáme razantní zvyšování koncesionářských poplatků. Podle Ministerstva kultury vedeného ministrem Martinem Baxou z ODS se mají televizní a rozhlasové poplatky nejen razantně zvýšit, ale nově je mají platit i vlastníci všech zařízení umožňujících příjem vysílání veřejnoprávních médií, tedy i majitelé takzvaných chytrých mobilních telefonů, tabletů nebo počítačů. Počet rozhlasových a televizních koncesionářů se má tímto způsobem zvýšit zhruba o další 230 tisíc. Největší firmy mají podle vládního návrhu na těchto poplatcích nově odvádět přes 20 tisíc korun měsíčně. Takže vy opravdu chcete sedřít z kůže úplně všechny a všude.

Pro SPD jde o nepřijatelný návrh, se kterým hnutí SPD jednoznačně nesouhlasí. Česká televize nyní hospodaří s ročním rozpočtem v objemu 7,4 miliardy korun, v případě Českého rozhlasu jde o 2,3 miliardy korun. Česká televize a Český rozhlas navíc neplní svoje zákonné poslání, protože neposkytují objektivní informace a vyváženou publicistiku. Tyto instituce přitom nedobrovolně financují všichni občané a domácnosti České republiky bez rozdílu. Takto enormní zvýšení rozpočtu České televize a Českého rozhlasu by přineslo i prohloubení nerovnováhy na mediálním trhu a další zvýhodnění veřejnoprávních médií. V hnutí SPD zastáváme názor, že by se koncesionářské poplatky měly zcela zrušit a Česká televize a Český rozhlas by se měly transformovat na státní příspěvkové organizace se zákonem pevně stanoveným rozpočtem a s hospodařením podléhajícím kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu.

Samozřejmě ta diskuse je z našeho pohledu jasná, protože Česká televize, Český rozhlas neplní své veřejnoprávní poslání, a jak už jsem tady mnohokrát říkal, já už jsem devět let nebyl pozván do hlavního diskusního politického pohledu České televize Otázky Václava Moravce, přestože tento pořad platí voliči SPD koncesionářskými poplatky. Takže jsou tam záměrně cenzurovány názory předsedy jedné ze dvou opozičních parlamentních stran a je to prostě podvod. Je to prostě politický podvod a je to podvod na koncesionáře. A prostě tohleto není možné. Přitom jediné, co chceme, je, aby byl v souladu se zákonem vyvážený prostor v politických debatách. Ale Česká televize dál podvádí. Dál podvádí a cenzuruje názory SPD. Já se pořád ptám, jestli to té České televizi stojí za to, tento člověk Václav Moravec, že ho tam takhle drží pořád, přestože všichni ví, že je to normální mediální podvodník. To přece není možné. Vždyť už kvůli němu byli i propuštěni zaměstnanci České televize. Protože když se tady hlasovalo o tom, jestli se bude zvyšovat to DPH tenkrát, tak my jsme byli proti. Neprošlo to a pak se tam propouštělo. A vždyť to celé byla vina toho, že to není vyvážené.

My nemáme problém s existencí České televize. Ale máme problém s tím, že jsou tam někteří zaměstnanci, pracovníci České televize, kteří tam podvádí prostě, a podvádí voliče SPD. Kdyby to tak nebylo, kdyby to bylo vyvážené vysílání, tak my nemáme problém s tím, aby prostě proběhla jednání, aby to prostě fungovalo ke spokojenosti voličů SPD.

Ale takhle to přece nejde. Takhle to přece nejde. Vždyť ten Václav Moravec si vzal za rukojmí celou Českou televizi, i paní Fridrichová to dělala, a prostě svým aktivismem samozřejmě dělají to a dělali to, že to vysílání není prostě vyvážené z pohledu našich voličů. Takže - a přitom stačí jedna věc, abychom byli tam adekvátně zastoupeni, i v Českém rozhlase. Nic jiného nikdo nechce. Chceme jenom rovný přístup a férový přístup. Nechceme žádné výhody. Takže samozřejmě, dokud to tak nebude, tak hnutí SPD bude vždy a budeme prosazovat, a evidentně je to jediné řešení, zrušení koncesionářských poplatků, protože tohle nemá cenu a náš volič si to žádá. My jsme to měli i ve volebním programu. Měli jsme to ve volebním programu 2017, určitě, to jako vím, máme od roku 2017 ve volebním programu, za to jsme zvoleni a plníme náš program. Takže až někdo bude říkat z provládních exponentů, jak chceme omezovat svobodu slova, tyhlety nesmysly, to přece není jediný model. To není vůbec pravda, že jediný modelem v demokratickém světě jsou koncesionářské poplatky. Není to pravda. Není to pravda a všichni to víte, tak si tyhlety výkřiky nechte a tyhlety lži zase. Není to pravda. Jediné, co chceme, je vyváženost. A tihleti provládní aktivisté, ti jsou proti demokracii, proti férové politické soutěži. Takže prostě ty naše důvody jsou jasné. A já to navrhuju jako další bod, bod číslo 3, abychom projednali Vládní návrh na razantní zvýšení koncesionářských poplatků. Nebo pojďme to pojmenovat takhle: Návrh Fialovy vlády na razantní zvyšování koncesionářských poplatků, aby to bylo jasné.

Přečtěte celý článek