Návrh na vyšší odvody pro bezdětné narazil. Reakce si vyříkáme na vládě, nebo třeba v šatně, vzkázal Jurečka

před 1 týden 39

Lidovecký návrh na zvýšení odvodů lidem nad 35 let, kteří nemají děti, vzbudil mezi dalšími stranami velké emoce. Jak část koalice, tak opoziční ANO se postavily proti němu a hovoří o „trestu“ pro bezdětné. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) následně vzkázal, že reakce si chce v klidu vyříkat na vládě, nebo třeba v šatně.

Podle lidoveckého návrhu by bezdětní odváděli více a lidé se dvěma a více dětmi naopak méně. Zaměstnanci nyní odvádějí na sociálním pojištění 7,1 procenta z hrubého výdělku. Lidovci navrhují, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla na 9,1 procenta. Rodičům tří a více dětí by měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům dvou potomků na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům jednoho dítěte či rodičům dospělých dětí by zůstaly odvody 7,1 procenta jako nyní.

„NE. Proti nízké porodnosti opravdu nejde bojovat tím, že bezdětní budou mít vyšší odvody,“ reagovali Starostové. „S návrhem KDU-ČSL nesouhlasíme. Nebudeme nikoho trestat za to, že děti mít nemůže nebo nechce,“ dodali.

„Větší smysl dává spíše opatření typu vyšších daňových odpočtů na děti apod. Už současný systém totiž prvky solidarity zahrnuje. Podpora rodičů má tedy větší efektivitu již během výchovy děti,“ řekl poslanec Viktor Vojtko.

Stejně tak návrh odmítly i další strany. Šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš na sociální síti X napsal, že není jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti nepovede.

„Naopak funguje dostupnost předškolní péče, flexibilních úvazků a také by prospělo zrušení nesmyslné buzerace 92 hodin, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o rodičák. Tímto směrem, který pomůže VŠEM rodinám bez rozdílu, jdeme za Piráty. Jak jsme i popsali v našem ekonomickém plánu Republika v pohybu. Na vládě to samozřejmě budeme řešit a uděláme všechno pro to, aby tento nápad zůstal leda v archivu našich lidoveckých kolegů. Protože na svobodu volby se nesahá,“ uvedl.

Místopředsedkyně TOP 09 Martina Ochodnická to vidí podobně. „Tato vláda schvaluje nástroje, které pomáhají rodičům. Ale rozhodně bychom neměli, ve snaze navýšit porodnost, sklouznout k trestání těch, kteří se nemohou nebo nechtějí rodiči stát,“ uvedla. „TOP 09 nepodporuje návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných v rámci výše sociálního pojištění,“ dodala.

Návrh se nelíbí ani opozičnímu hnutí ANO. „V tom návrhu je esence KDU-ČSL. Ti, co nemohu mít děti, byť by si to přáli, budou potrestáni 2x. Stejně jako třeba některé homosexuální páry. Ale to nejhorší na tom všem je, že vyšší porodnosti to opravdu nepomůže. Toto je prostě jen další nahodilý nápad Mariana Jurečky,“ myslí si poslankyně Taťána Malá.

Sám Jurečka k návrhu napsal, že tím lidovci navazují na pomoc formou investic do dětských skupin nebo zkrácených úvazků, které lidovci už prosadili. „Reakce některých kolegů si v klidu vyříkáme na vládě, nebo třeba v šatně,“ vzkázal.

Přečtěte celý článek