Ne, mobil vás neodposlouchává, aby vám servíroval reklamu. Je to starý technologický mýtus

před 2 měsíce 84

Už se vám někdy stalo, že jste si s rodinou nebo přáteli povídali o nějakém produktu a následně se vám na něj na mobilu začaly zobrazovat reklamy? Podobné příběhy kolují internetem už přinejmenším několik let a vyvolávají otázky, zda jsou mobilní telefony využívány (nebo možná dokonce zneužívány) k odposlechům za účelem zobrazování cílené reklamy.

Představa, že je mikrofon vašeho telefonu permanentně zapnutý, poslouchá veškeré vaše rozhovory a následně jsou tato data prodávána inzerentům, je jedním z nejrozšířenějších technologických mýtů. Situaci příliš nepomohla jedna reklamní společnost, která v prosinci nepravdivě tvrdila: „Je to pravda. Vaše zařízení vás poslouchají.“

Historie jednoho mýtu

„Spousta lidí je z této novinky z Facebooku, kde mohou odposlouchávat vaše konverzace, pěkně vyděšená,“ řekla reportérka Melanie Michael tisícům diváků v Tampa Bay v přímém přenosu. Zpravodajská relace proběhla 23. května 2016 a několik dní předtím jí předcházel článek probírající téma odposlechů prostřednictvím mobilních telefonů.

„Proto si dávejte pozor na to, co říkáte v přítomnosti svého telefonu,“ stálo ve článku z roku 2016. „Facebook váš mobil nejen sleduje, ale také odposlouchává.“ Není náhodou, že článek byl později ze stránek WFLA News Channel 8 odstraněn, ale podle všeho se jedná o první případ prezentace tohoto mýtu na významnějším zpravodajském webu.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

Po přihlášení můžete také
diskutovat pod články

Přečtěte celý článek