Nebezpečí eskalace. Britský ministr vysvětlil, proč Západ nemůže pomoct Ukrajině stejně jako Izraeli

před 2 týdny 31

Pokud se chceme vyhnout eskalaci, musíme se vyhnout přímému zapojení jednotek NATO proti ruským vojskům. Na otázku, proč britské letouny nemůžou sestřelovat drony nad Ukrajinou, tak odpověděl britský ministr zahraničí David Cameron. Královské letectvo se v noci ze soboty na neděli podílelo na sestřelech dronů vyslaných z Íránu na Izrael.

„Myslím, že potíž s tím, co navrhujete, spočívá v tom, že pokud se chcete vyhnout eskalaci ve smyslu širší evropské války, myslím, že jediná věc, které se skutečně musíte vyhnout, je přímé zapojení jednotek NATO do bojů proti ruským vojskům. To by znamenalo nebezpečí eskalace,“ prohlásil Cameron v rozhovoru pro britskou rozhlasovou stanici LBC.

Stíhačky navíc podle něj nejsou vždy ideální možností k sestřelení raket a dronů, protože systémy protivzdušné obrany fungují lépe. S ohledem na to Ukrajina potřebuje systémy protivzdušné obrany – zejména americké systémy Patriot – které Spojené království nemá k dispozici, dodal Cameron.

Do obrany Izraele se zapojila Británie i Spojené státy

V noci ze soboty na neděli vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket. Šlo o odvetu Teheránu za útok na íránský konzulát v Damašku, k němuž se Izrael sice nepřihlásil, ale předpokládá se, že je za něj zodpovědný. Při útoku v syrské metropoli zahynulo sedm příslušníků íránských revolučních gard.

Odrazit útok se izraelské protivzdušné obraně podařilo s pomocí Spojených států, Británie, Francie a Jordánska. Zapojení Velké Británie na sociální síti X potvrdil i ministerský předseda Rishi Sunak. „Mohu potvrdit, že naše letadla sestřelila několik íránských útočných dronů,“ prohlásil s tím, že útok je „nebezpečnou a zbytečnou eskalací“, kterou „co nejdůrazněji“ odsuzuje.

Britský ministr obrany Grant Shapps zase poděkoval britským ozbrojeným složkám, že na „tak závažnou hrozbu reagovaly tak rychle a účinně“. „Jejich profesionalita nemá obdoby. Všechna letadla se bezpečně vrátila na základnu,“ dodal na sociální síti X.

V současné době se spekuluje o reakci Izraele na íránský víkendový útok. Podle deníku The Wall Street Journal mohla přijít už v pondělí. O možnostech izraelské reakce podle zpravodajského serveru The Times of Israel v pondělí jednal izraelský válečný kabinet. Cameron v rozhovoru pro LBC prohlásil, že Izrael má právo na odvetu za rozsáhlý útok ze strany Íránu, ačkoli Londýn doufá, že tak neučiní.

Ukrajina potřebuje další systémy Patriot

Na nedostatek prostředků protivzdušné obrany ve čtvrtek po rozsáhlém ruském raketovém útoku na ukrajinskou energetickou infrastrukturu znovu upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň opět apeloval na spojence Kyjeva, aby mu tyto prostředky poskytli.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dříve prohlásil, že Ukrajina chce získat sedm nových baterií systémů Patriot, o kterých mluvil i David Cameron. Jeho tým údajně identifikoval více než sto dostupných Patriotů v zahraničí, a dodal, že „se snaží pochopit“, proč některé země odmítají převést alespoň jeden ze svých systémů na Ukrajinu.

Vzhledem k tomu, že Rusko během jara zintenzivnilo své útoky na Ukrajinu, pociťují ukrajinská města a vesnice nedostatek systémů protivzdušné obrany stále více, protože ruské útoky způsobily nárůst počtu obětí. Podle prezidenta Rusko v březnu vypálilo na Ukrajinu přes 400 raket různých typů, 600 bezpilotních letounů Šáhed a 3 tisíce řízených leteckých bomb, které způsobily vážné škody na infrastruktuře.

Kyjev zesílil své výzvy spojencům, aby Ukrajině poskytli více prostředků protivzdušné obrany, zejména systémy Patriot americké výroby, které mohou zachytit balistické střely. Podle Zelenského Ukrajina potřebuje 25 Patriotů, aby byla země zcela pokryta.

Novinář a analytik deníku Bild Julian Röpcke ve čtvrtek to na sociální síti X napsal s odvoláním na svůj anonymní zdroj, že „Ukrajině došly střely Patriot a Iris-T“ a že většina dalších zásob prostředků protivzdušné obrany je vyčerpána nebo zničena. Oba systémy jsou přitom pro Ukrajinu zásadní, aby mohla ochránit svůj vzdušný prostor před ruskými střelami, upozornil novinář, na jehož analýzy vývoje bojů se často odvolávají ukrajinská média.

Přečtěte celý článek