Irsko je nejvíce propalestinskou zemí Evropy. ‚Odpor proti okupaci je v naší DNA,‘ říkají demonstranti

před 2 týdny 30

Od teroristického útoku na Izrael uplynulo půl roku. Krátce po řádění teroristů měl Tel Aviv pro vojenskou operaci proti Hamásu volné ruce. Jak ale v Pásmu Gazy roste počet civilních obětí a zhoršuje se humanitární katastrofa, podpora Západu slábne. Je však jedna země, kde ji Izrael neměl ani krátce po teroristickém útoku 7. října. Tou zemí je Irsko, která je nejvíce propalestinskou zemí v Evropě.

Od zpravodaje z místa Dublin 8:21 9. dubna 2024

Sobotu co sobotu prochází irskými městy průvody na podporu Palestinců. Nejinak je tomu v Dublinu. „Jsem bílá irská katolička, když vidím fotky těch dětí, myslím na ty moje. Proto jsem tady,“ říká třicátnice Marry.

Poslechněte si celou reportáž Jaromíra Marka

„Irsko bylo kolonizováno a utlačováno. Odpor proti okupaci cizí mocností je v naší DNA. Když vidíme, co se děje s Palestinci, naše staré jizvy se otevírají,“ doplňuje Seanead z organizace Irsko-palestinské solidarity.

Podpora Palestinců je v Irsku větší než v leckteré muslimské zemi. Určitě největší v Evropě a na propalestinských demonstracích často zaznívají i vysloveně antisemitská hesla. 

„Na vině je ignorance a neochota věcem porozumět. Jsou zde i historické kořeny. V 70. a 80. letech minulého století, v době takzvaných nepokojů, spolu Irská republikánská armáda a palestinská hnutí úzce spolupracovaly. Teroristy z IRA cvičili teroristé z Arafatovy Organizace pro osvobození Palestiny,“ vysvětluje Edwin z Židovského muzea v Dublinu.

Podle něj se v irské společnosti silně zakořenila představa o tom, že Palestinci jsou dnes ve stejné pozici jako kdysi Irové vůči Britům.

To je ale nesmysl, soudí bývalý ministr spravedlnosti a obrany Alan Shatter. „Tento narativ během posledních dvaceti let kontaminoval irskou politiku i pohled veřejnosti. Narativ, který přijala i všechna hlavní irská média. Ten narativ říká: Nejste in, nejste trendy, nejste na správné straně žurnalistiky, pokud nejste protiizraelský,“ říká.

Tento postoj se ale v Irsku nezrodil jen tak. Na začátku druhé světové války zaujalo nově samostatné Irsko neutrální postoj a v Dublinu seděl dál německý velvyslanec.

Hrabou se horami trosek a snaží se najít oblečení pro děti. Palestinci jsou v zničeném Chán Júnisu zoufalí

Číst článek

Když v dubnu 1945 spáchal sebevraždu Adolf Hitler, irský prezident i předseda vlády zaslali soustrastné telegramy. Země byla pod silných vlivem katolické církve, která poněkud přehlížela holokaust. To vše vrhá stín na současné vztahy s Izraelem.

„V neděli 8. října se svět teprve dozvídal podrobnosti o teroristickém útoku. Druhý den, v pondělí, už se před izraelskou ambasádou v Dublinu odehrála první demonstrace. Proti čemu ti lidé protestovali? Krátce před tím byly brutálně zabity stovky Židů ve svých domovech a oni demonstrovali před izraelskou ambasádou. A po pár týdnech už pochodovaly centrem Dublinu desetitisíce lidí,“ říká Alan Shatter.

Demonstracemi to ovšem nekončí. Na 600 irských akademiků podepsalo výzvu, která požaduje bojkot izraelských vědeckých institucí a ozývají se i hlasy, které volají po ukončení obchodních vztahů Irska s Izraelem. A malá komunita irských Židů cítí stále větší rozčarování a snad i obavy.

Jaromír Marek

Přečtěte celý článek