Nečekaně krachuje oblíbená česká banka. Děly se tam zvláštní věci, klienti mohou přijít o velké peníze

před 4 týdny 32

Je poměrně pravděpodobné, že Česká republika zažije v krátké době další krach finanční instituce. Ačkoliv to není zase tak časté, jelikož tuzemský bankovní systém je mimořádně stabilní a dobře financovaný, tu a tam se objeví nějaká společnost, která to jednoduše neustojí. Obvykle je to ale spojeno se zvláštními machinacemi, což je i tento případ.

Všechno špatně

Vše se začalo rozplétat už na konci loňského roku, kdy se ukázalo, že v Podnikatelské družstevní záložně, což je svého druhu banka, kam si můžete klasicky ukládat peníze, mělo účet až podezřele mnoho vlivných osob. Jak potom poukázal časopis Reportér, tito prominentní jedinci si prostředky mezi sebou neprůhledným způsobem přesouvali a půjčovali. Podle některých odborníků byl takto vytvořen dokonalý systém pro praní peněz a úplatky.

Jenže to zdaleka nebylo všechno. V Podnikatelské družstevní záložně se totiž ztratily také stovky miliony korun, které měly být určeny na pomoc Ukrajině. A aby toho nebylo málo, účty si zde zřídily také pofiderní společnosti, které potom lákaly peníze od obyčejných lidí na nikdy nerealizované projekty. Takto se mohla ztratit i miliarda korun.

Není tedy divu, že Česká národní banka zahájila s PDZ řízení o odnětí licence. To je pro záložnu víceméně konečná a teď se hraje jen o to, zda dokáže dostát svým závazkům vůči vlivným klientům, kteří zde často měli uloženy desítky milionů korun, na jejichž větší část už se nevztahuje pojištění vkladů, nebo to všechno skončí divokým krachem.

Dlouho se to tutlalo

Záložna aktuálně ve své existenční krizi svolává mimořádnou členskou schůzi. Zde by se měla řešit o možnost řízené likvidace této finanční instituce. “Provázanost s jinými účastníky finančního systému je zanedbatelná, a tak selhání nemá dopad na stabilitu českého finančního trhu, ostatní instituce, jakož ani na financování nebo na hospodářství jako celek,informovala Česká národní banka veřejnost s cílem ujistit jí, že žádné další problémy ve finančním sektoru bezprostředně nehrozí.

Čtěte také: Velká síť bankomatů v Česku začala ve velkém okrádat. Seberou vám z účtu balík peněž, když se necháte nachytat

Je však obtížně pochopitelné, jak mohla takováto podezřelá záložna tak dlouho fungovat bez povšimnutí regulačních orgánů. Česká národní banka by měla na tento sektor dohlížet průběžně, což také podle všeho činí, ale zde jí problémy zjevně dlouho unikaly.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek