Ve školách neví, jak řešit černý kašel mezi žáky. Ředitelé řeší nejen družiny

před 1 měsíc 48

Černý kašel se stává noční můrou pro mnoho ředitelů škol. Nikdo neví, kolik dětí po víkendu usedne do lavic s touto infekcí. Některé školy se na případné zvýšení počtu žáků s černým kašlem připravily dopředu. Například zvýšily hygienu ve třídách nebo na chodbách. Další školy pak čekají na pokyny hygieniků.

V Boršově nad Vltavou se v jednom případě o podezření na černý kašel dozvěděli a dostali doporučení. „Žáci si musejí častěji mýt ruce, potom se samozřejmě nesmí v kolektivu více shlukovat do skupin,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zástupkyně ředitelky základní školy Aneta Houdková.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Česko v zajetí černého kašle. Kdy se nechat očkovat a pro koho je nemoc smrtící?

Jenže například do školní družiny docházejí děti z více tříd. „Požádali jsme rodiče, pokud mají tu možnost a nemusí nechávat děti v družině do pozdních hodin, aby si je vyzvedli dříve,“ doplnila Houdková.

Přeočkovat se mají i dospělí

Většina rodičů svým dětem před odchodem do školy opakuje to samé. Hygiena je na prvním místě. „Abych si více myl ruce a dával si pozor na ten černý kašel,“ svěřil se oslovený chlapec redakci.

„Rodiče, kteří odmítají očkování, by si měli uvědomit, že zásadní prevence před tímto onemocněním, minimálně před jeho těžkou formou, je očkování,“ apelovala Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Ministr zdravotnictví navrhuje přeočkování dospívajících dětí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svobodova aféra s černým kašlem? Arogance moci a bezohlednost, rozčiluje se Farhan

„Chtěl bych rodiče upozornit především na děti ve věku 10 a 11 let, kdy by měly dostávat další z pěti dávek postupného očkování proti černému kašli. A tam nám ta proočkovanost klesá až na 90 procent, i méně,“ uvedl Válek. Přeočkovat by se ale měli i dospělí. Ochrana před onemocněním postupem let klesá.

Přečtěte celý článek