Nedovedu si to představit. Dostálová vyvrátila spolupráci s SPD, pokud nepřehodnotí některé postoje

před 2 týdny 29

V nedělní Partii na CNN Prima News se střetla místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) a ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Hlavními tématy byl Green Deal a klima, v druhé polovině se řešily také kongresy ODS a SPD. Dostálová řekla, že má obrovský problém s SPD kvůli tématu vystoupení z EU nebo z NATO.

„Musíme změnit Green Deal, o tom žádná. Jsme po covidu, energetické krizi a válce. Ideologickým řešením podřezáváme větev sami sobě, to je zelený fanatismus. Prohlubujeme závislost na asijských zemích. Evropa je přeregulovaná,“ řekla hned v úvodu Dostálová.

„My se určitě shodneme na tom, že všechno, co se týká skutečně životního prostředí, zadržování vody v krajině, mokřady, prostě všechno tohle je určitě správně. Já myslím, že teď narážíme na největší problém, a ten je v tom průmyslu, to, co se vlastně už schválilo za tu legislativu, a tam je potřeba zatáhnout opravdu za tu záchrannou brzdu,“ řekla Dostálová.

Vyjádřila se také k tomu, jestli má smysl, aby Evropa snižovala vlastní emise. „Vadí mi, že se zaobíráme evropským klimatem, klima je celosvětový problém. Evropa má podíl na emisích pouze osm procent vůči globálu. Pokud budeme pokračovat, tak se Evropa zničí,“ uvedla.

Hladík ale vidí klima jako největší aktuální problém. „Celý svět už jednou dokázal takovému globálnímu problému čelit a vyřešit ho. A tím byla ozonová díra, to byl celosvětový problém a ten jsme vyřešili jako celá společnost,“ řekl ministr.

„Klidně můžeme rok 2035 jako přísný zákaz spalovacích motorů zrušit. Pokud ale chceme být konkurenceschopní, tak investice automobilek směrem k elektromobilům a dalším technologiím dává velký smysl a bude do budoucna ekonomičtější a ekologičtější,“ dodal.

Následně se řešil kongres ODS a zároveň kongres SPD. Dostálová řekla, že pro ni je překážkou v potenciální spolupráci s Okamurovým hnutím téma vystoupení z EU a NATO. „Já se tím netajím, já mám obrovský problém s SPD, protože pro mě je absolutně červená nit, no-go zóna, vystoupení z EU nebo z NATO, to, co vlastně prezentovalo SPD, takže já si vůbec nedovedu představit, že by hnutí ANO mohlo spolupracovat s takovouto stranou, ale samozřejmě je možné, že i SPD přehodnotí svoje některé věci a poznatky o těchto záležitostech, ale to se pojďme bavit až po volbách,“ řekla. Prohlásila také, že je pro referenda, ale ne v otázce mezinárodních smluv.

Přečtěte celý článek