Nejbohatším Čechem zůstává Kellnerová. Babiš propadl, skokanem roku se stal zbrojař Strnad

před 1 měsíc 29

Složení jedenáctky českých dolarových miliardářů zůstalo stejné jako loni. Na první příčce je již třetím rokem Kellnerová, vdova po podnikateli Petru Kellnerovi, která společně s jeho dětmi vlastní skupinu PPF a rodinný holding Amalar. Druhé a třetí místo obsadili majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 9,5 miliardy dolarů (222 miliard korun) a vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 9,4 miliardy dolarů (220 miliard korun). Letos se Komárek posunul na druhé místo, loni byl mezi Čechy na třetí příčce za Křetínským.

ČTĚTE TAKÉ: Proč udeřila EU na největší firmy světa? Na pozoru by se měly mít po Googlu či Metě i další

Za nimi stejně jako loni následovali majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač s majetkem 7,7 miliardy dolarů (180 miliard korun) a realitní magnát Radovan Vítek s majetkem 6,7 miliardy dolarů (157 miliard korun).

Až s větším odstupem za první pěticí nejbohatších Čechů následoval Strnad na celkové 712. příčce. Ve srovnání s loňským žebříčkem si ale polepšil o 804 míst a jeho majetek se meziročně více než zdvojnásobil. Strnad vlastní holding Czechoslovak Group (CSG), který působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábí zbraně, munici či speciální vozidla. Holdingu v poslední době rostou tržby mimo jiné v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Naopak nejvýraznější propad zaznamenal Forbes u Babiše, který se po poklesu hodnoty majetku o 600 milionů dolarů propadl o 241 míst na 920. příčku. Šéfovi sněmovního opozičního hnutí ANO plynou přes svěřenské fondy příjmy z koncernu Agrofert, který Babiš dříve vlastnil přímo.

Mezi dolarové miliardáře se z Čechů dostali ještě stejně jako v minulém roce i zakladatelé antivirové firmy Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera, majitel e-shopu Alza.cz Aleš Zavoral a spoluzakladatel investiční skupiny Penta Marek Dospiva.

Nejbohatším mužem světa zůstává s 233 miliardami dolarů Francouz Bernard Arnault, který je majitelem módního impéria LVMH. Za ním v žebříčku Forbesu následují zakladatel automobilky Tesla Elon Musk a zakladatel firmy Amazon Jeff Bezos.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šichtařová: Zrušme dotace a průměrný důchod bude 50 tisíc. Vláda je na špatné cestě

Přečtěte celý článek