Nejbolestivější způsoby smrti: Necklacing, ale i ukřižování, popsala patoložka

před 1 týden 24

„Proč smrt lidi tak fascinuje? Nejspíš proto, že čeká každého z nás, nic o ní ale nevíme,“ pronesla patoložka Charmaine van Wyková v rozhovoru pro web Newsweek.

ČTĚTE TAKÉ: Slavný slovenský zpěvák je v kritickém stavu. Loučím se s vámi, napsal fanouškům

Pokud si do Googlu zadáte „nejhorší způsob smrti“, vyhledávač vám předloží více než 620 milionů výsledků.

Wyková ze Sefako Makgatho Health Sciences University v Jihoafrické republice za něj označuje takové způsoby, u nichž člověk zůstane nejdéle při vědomí a v bolestech. Jedním z těch úplně nejděsivějších je necklacing.

Na oběť se navleče pneumatika nasáknutá benzínem a následně zapálí. Oheň spaluje mučeného v nesnesitelných bolestech a navíc dlouho zůstává při plném vědomí. „Případy jako sebeupálení nebo necklacing jsou extrémně bolestivé. Dotyčný je plně při vědomí a vdechování plynu nesníží úroveň vědomí,“ nastínila patoložka s tím, že bolest ustoupí až tehdy, kdy dojde k popáleninám třetího stupně, po kterých se poškodí nervová zakončení v kůži.

Hrůzostrašné jsou podle ní také středověké praktiky mučení. „Byly zkonstruovány tak, aby vás udržely naživu a při vědomí co nejdéle, a proto způsobovaly maximální bolest,“ uvedla.

Například ukřižování je obzvláště bolestivé. Váha těla tlačí na rány, což ovlivňuje svaly a brání v dýchání. Tento proces vyvolává reflex, kdy se oběť snaží zvedat propíchnutými zápěstími, aby se mohla nadechnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel herec se španělskými kořeny Josef Laufer. Život mu zkrátil banální zákrok

Přečtěte celý článek