Nejde o to zúčastnit se, ale vyhrát. Blížící se volby totiž nebudou střetem idejí a soubojem o lepší řešení

před 2 týdny 36

NÁZOR / Máme před sebou další z voleb, které nebudou střetem idejí a soubojem o lepší řešení, ale bojem demokratických stran s všehoschopnými populisty. Statečně a pro mnoho lidí možná docela překvapivě se o vítězství (nikoliv jen o účast, která by se jako úspěch dala posléze interpretovat) přihlásila koalice SPOLU. Je to odvážné. SPOLU jde s kůží na trh, když ústy Alexandra Vondry jasně řeklo, že úspěchem bude nikoliv pouze obhájení všech osmi mandátů, ale celkové vítězství, tedy porážka hnutí ANO. Je to reálné? 

Koalice SPOLU představila svoji kandidátní listinu a oficiálně odstartovala kampaň do Evropského parlamentu 5. dubna. Stalo se tak v centru Prahy v Činoherním klubu, tedy na místě, kde bylo v roce 1989 založeno Občanské fórum. Jde o symboliku, která dává jasně na srozuměnou, jak SPOLU tyto volby chápe. Není pochyb, že odvážná slova i silný odkaz na boj za svobodu vnesl do zahájené eurokampaně její „superlídr“ Alexandr Vondra, bývalý disident, ministr zahraničí i obrany, senátor, poslanec a nejúspěšnější „skokan“ minulých eurovoleb, kdy jej voliči z nevolitelného 15. vykroužkovali na 4. místo a usadili do lavic Evropského parlamentu.

Dvojkou kandidátky je taktéž europoslankyně, bývalá poslankyně, senátorka a spolupracovnice prezidenta Václava Havla Veronika Vrecionová (ODS). Třetí místo obsadil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a čtvrtá příčka připadla dalšímu výraznému europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL). První pětici uzavírá odborník na evropskou legislativu Ondřej Krutílek (ODS), o kterém jeho kolegové prohlašují, že již nyní v EP odvedl práci za několik poslanců dohromady. Za ním jsou pak poslanec českého parlamentu Ondřej Kolář (TOP 09), první náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), ředitel kabinetu ministra financí Filip Benda (ODS), europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a Lukáš Řádek (TOP 09), náměstek primátorky Hradce Králové, který pomyslnou první desítku uzavírá.

Slovy premiéra Petra Fialy, koalice SPOLU chce obhájit všechny své současné posty, tedy osm mandátů, a konkrétně ODS by za úspěch považovala, pokud by za ni v novém europarlamentu zasedli čtyři poslanci – Vondra, Vrecionová, Krutílek a Benda. Poslední průzkum agentury STEM/MARK z 9. dubna však zatím nic takového neslibuje. Podle něj by vyhrálo hnutí ANO (27,5 %) před SPOLU (20 %), hnutím STAN, Trikolórou a Piráty (všichni kolem 10 %). Do Evropského parlamentu by se dostali ještě komunisté pod značkou Stačilo! a Přísaha a Motoristé (oba kolem 6 %).

Hlavním heslem koalice SPOLU je „Bezpečná Evropa a silné Česko“. Tato teze se plně shoduje s tím, co od voleb očekávají i voliči. Ti si myslí, že nejdůležitějším tématem je bezpečnost starého kontinentu (89 %), energetická a surovinová bezpečnost (87 %) a migrace (85 %). Otázkou však zůstává, zda stejně vnímají i cestu, která k nim vede. Očekávají bezpečí a prosperitu od Západu, nebo mají pocit, že se dobrou cestou vydalo Maďarsko a aktuálně také Slovensko, které se netají svým obratem směrem k Rusku? Jinými slovy, dají voliči hlas demokratickým stranám, které nabízejí složitá komplexní řešení, nebo populistům, kteří slibují jednoduché a zdánlivě snadné kroky? Slovy premiéra „bojujeme o charakter státu a o budoucí podobu Evropského parlamentu“, „volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už jde o Andreje Babiše, nebo Tomia Okamuru“, dodal Vondra.

Kampaň začala, její výsledky se dozvíme začátkem června. Jde o hodně. Držme si pěsti.

Článek vyšel na webu Pravý břeh.

Přečtěte celý článek