Nejedlová: Green Deal má být ambicióznější. Je to slepá ulička, ničí průmysl, oponoval Gregor

před 1 týden 30

Podle Nejedlové se politici, kteří prohlašují, že je Green Deal nutné předělat nebo zrušit, nedívají do budoucna. „Nezbytně nutně potřebujeme transformovat naši ekonomiku tak, aby byla zelená. Abychom dokázali konkurovat Číně a Spojeným státům. Ti totiž do zelené transformace investují,“ řekla Nejedlová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Podle ní je hlavní cíl Green Dealu – dosáhnout do roku 2050 v rámci Unie uhlíkové neutrality – správný. Lidstvo se totiž nachází na pokraji klimatické krize. Ideálně by Zelený úděl pro Evropu měl jít podle političky ještě dál.

„Green Deal má být ambicióznější, ale zároveň se musí dohlédnout na to, aby všechny peníze, které do něj EU investuje, pomohly občanům Evropy, aby se jim lépe žilo. Nechceme, aby peníze šly především velkému byznysu, což se teď občas děje,“ sdělila Nejedlová.

S tím Gregor zásadně nesouhlasil. „Pokud se dostaneme do Evropského parlamentu, budeme chtít zablokovat veškerá nařízení, která z Green Dealu vyplývají. Je to totiž slepá ulička,“ uvedl Gregor. Problém je podle něj v tom, že ekonomiku chtějí transformovat lidé, kteří jí nerozumí.

Podle dvojky kandidátky strany Svobodní „zelené“ návrhy, které Evropská unie předkládá, nepomáhají životnímu prostředí a nevedou ani k transformaci ekonomiky. Takové pokusy podle něj vždy selhaly.

„Green Deal je důvod, proč budeme později závislí na zemích jako je Rusko a Čína, protože pokud se Zeleným údělem něco neuděláme, tak si jím naprosto zničíme průmysl,“ dodal Gregor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Plná ústa Green Dealu a mák dovážíme z Austrálie, říká expert. Ten český míří do Ruska

Přečtěte celý článek