Nebohý Tomio. Jeho francouzská „přítelkyně“ Marine podpořila Ukrajinu a odsoudila Rusko

před 1 měsíc 54

GLOSA / Bývalá vůdkyně francouzského pravicově-populistického Národního shromáždění Marine Le Penová, která měla dlouhodobě pověst Putinovy „přítelkyně“, během parlamentní debaty nečekaně tvrdě kritizovala Rusko za jeho válku proti Ukrajině. Chudák Tomio Okamura, který ji stále nazýval „přítelkyní“.

Zatímco poslanci SPD při návštěvě prezidenta Volodymyra Zelenského u nás nejen netleskali, ale ani nepovstali, zahraniční politici, které Tomio Okamura považuje za své souputníky, se chovají úplně jinak.

Marine Le Penová prohlásila ve francouzském Národním shromáždění, že Rusko plným útokem na Ukrajinu 24. února „rozpoutalo válku na prahu EU a nejdramatičtější geopolitickou krizi za posledních 20 let“, a připomněla tisíce mrtvých a zraněných, miliony lidí, kteří museli opustit svá města a vesnice.

„Dlužíme ukrajinskému národu, který byl vystaven agresi, naši úctu a podporu… Právě díky hrdinnému odporu ukrajinského lidu bylo Rusko poraženo,“ uvedla Marine Le Penová.

Poznamenala, že Francie poskytuje Ukrajině podporu v podobě přístřeší pro Ukrajince, kteří kvůli válce odešli do zahraničí, a v podobě materiální pomoci, včetně zbraní, a Francie by se za poskytovanou podporu „neměla červenat“. Paní Marine jako opoziční politička samozřejmě zkritizovala prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil možnou budoucí přítomnost západních spojeneckých vojsk na Ukrajině. Ovšem tak, že podle ní tím vyvolal řadu námitek u západních partnerů, zatímco „nejlepší strategickou dvojznačností je mlčení“.

To je ovšem narušení dojemné jednoty v nahnědlé internacionále. Možná se bude muset šéf SPD zaregistrovat na nějaké speciální seznamce, kde by si našel vhodnou náhradu. Nové přítelkyně a přátele, kteří jistě nezradí, by šlo najít třeba v KLDR. Kim Čong-un má angažovanou sestru a představy Tomia Okamury o přímé demokracii a ideologie čučche by se mohly tvůrčím způsobem propojit. Navíc na společných fotkách by to navíc byla skutečně hustá dvojka bez jakékoli konkurence.

Přečtěte celý článek