Téměř 60 000 lidí bylo evakuováno v jihočínské provincii Kuang-tung, kterou po několikadenních silných lijácích postihly rozsáhlé záplavy. Povodně si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé, dalších 11 lidí se pohřešuje, informoval v pondělí zpravodajský server BBC News.

Peking 15:46 22. dubna 2024

2024-04-22t094828z_3_240422-151538_jud.JPG

Meteorologové varovali, že v provincii Kuang-tung a v pobřežní části sousední provincie Fu-ťien budou lijáky pokračovat minimálně do úterý | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

V nejlidnatější provincii Číny se vylilo z břehů několik řek a na záběrech v čínských státních médiích a na sociálních sítích bylo vidět, jak záchranáři odvážejí na člunech ze zatopených oblastí obyvatele, informuje server BBC News. 

Velká část provincie se prostírá v nízko položené deltě Perlové řeky a je často ohrožována záplavami. Delta patří k nejhustěji zalidněným oblastem Číny a je důležitým centrem výroby.

OBRAZEM: Podívejte se, jak vylití třetí největší řeky v Evropě změnilo ruský Orenburg

Číst článek

Mezi nejhůře postiženými městy je provinční metropole Kanton, jakož i menší města Šao-kuan a Che-jüan.

O víkendu zůstalo kvůli dešťům a záplavám 1,16 milionu domácností bez dodávek elektřiny, do nedělního večera se ale pro 80 procent z nich podařilo dodávky obnovit.

Na mezinárodním letišti v Kantonu byly kvůli vytrvalému dešti rušeny či odkládány lety. Nejméně ve třech městech byly uzavřeny školy. Desítky domů po celé provincii se zřítily nebo utrpěly těžké škody.

Meteorologové varovali, že v provincii Kuang-tung a v pobřežní části sousední provincie Fu-ťien budou lijáky pokračovat minimálně do úterý. Mírný až silný déšť je očekáván také v dalších částech země, včetně metropole Pekingu, města Tchien-ťin a provincie Che-pej.

ČTK

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejlidnatější provincii v Číně postihly silné záplavy. Vyžádaly si evakuaci 60 000 lidí a nejméně čtyři úmrtí

  2. El Niňo přispívá k oteplení, ale mělo by opadnout. Až skončí, budou odchylky menší, říká meteoroložka

  3. Státní zástupce podal žalobu na bývalého hradního kancléře Mynáře. Důvodem je dotace na penzion

  4. Berbr mě chtěl penězi vyhecovat, tvrdí u soudu bývalý sudí Cihlář. Ovlivnění zápasů odmítá

  5. Plzeň na Slovácku vybojovala bod s obměněnou sestavou. ‚Už meleme z posledního,‘ přiznává Koubek

  6. Polsko je a bude největším příjemcem unijních peněz. Vážnější téma ale vládní strany neumí uchopit

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme