Nejtěsnější duel historie. Modely druhého kola slovenských voleb naznačují souboj bez favorita

před 4 týdny 31

Jako mimořádně těsný souboj bez jasného favorita vidí druhé kolo slovenských prezidentských voleb výzkumné agentury. Podle volebního modelu NMS Market Research by o víkendu zvítězil exministr zahraničí Ivan Korčok s podporou 51,7 procenta. Jeho soupeře a předsedu paramentu Petera Pellegriniho by volilo 48,3 procenta respondentů. Agentura Focus však mezi oběma naměřila menší rozdíl a jejich pořadí opačně.

Bratislava 10:59 3. dubna 2024

V úterý večer zveřejnily své sondáže agentury Focus a NMS Market Research, během středy by je ještě měly publikovat další slovenské výzkumné agentury. Od čtvrtka totiž platí 48hodinové volební moratorium.

Téměř polovina Čechů vnímá kroky Ficovy vlády jako ohrožení demokracie na Slovensku, ukázal průzkum

Číst článek

Oběma agenturám vyšly mezi oběma finalisty minimální rozdíly. Zatímco Focus mírně favorizuje Pellegriniho a rozdíl mezi oběma kandidáty činí 1,6 procentního bodu, u NMS Market Research je napřed Korčok a rozdíl tvoří 3,4 procentního bodu. V obou případech jde o rozdíl v rámci statistické odchylky, nelze tak na základě dat říci, kdo je větším favoritem.

„Souboj o budoucího prezidenta bude nejtěsnější v historii a opravdu může rozhodnout každý hlas,“ burcuje své podporovatele na sociálních sítích Peter Pellegrini.

Nasdílel si také průzkumu agentury Focus, který jej velmi těsně favorizuje.

Korčok se na svém facebooku naopak pochlubil výsledkem agentury NMS Market Research, jejíž model pro druhé kolo zase těsně favorizuje jeho. „Podle nejnovějšího průzkumu jsme poprvé předběhli Petra Pellegriniho. Výsledek je proto v našich rukou,“ uvedl.

Model NMS je skutečně prvním z asi dvou desítek modelů souboje Korčoka s Pellegrinim, které slovenské výzkumné agentury od loňského podzimu mezi tímto duem favoritů měřily.

Korčok je v klidu, panikaří Pellegrini? Vládní tábor vsadil před druhým kolem volby prezidenta na strach

Číst článek

Analytik NMS Mikuláš Hanes uvedl, že Korčokovi se podařilo přesvědčit ty voliče, kteří se březnového prvního kola prezidentských voleb nezúčastnili. Toto kolo vyhrál Korčok s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 tisíc hlasů právě před Pellegrinim.

Korčokovi také model měří vyšší voličské jádro, přesvědčených o jeho volbě je 37,3 procenta podporovatelů, zatímco u Pellegriniho jde o 33,5 procenta.

Model NMS rovněž ukázal, že Pellegrinimu se daří mobilizovat voliče neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Ten v prvním kole skončil na nepostupovém třetím místě, když dostal přes 264 tisíc hlasů. Ke druhému kolu se chystají zhruba tři čtvrtiny z nich a 93 procent by mělo dát hlas Pellegrinimu.

Ředitel agentury Ipsos Jakub Hankovský pro Denník N popsal, že favorit druhého kola nejspíš nebude známý ani po všech zveřejněných průzkumech a modelech. „Rozdíly jsou malé a takto těsný souboj jsme ještě neměli.“

Jinak bývají druhá kola slovenských prezidentských voleb spíše jasnou záležitostí. Nejtěsnějším soubojem byl v roce 2009 duel Ivana Gašparoviče s Ivetou Radičovou, který tehdejší prezident vyhrál se ziskem 55,5 procenta hlasů. V absolutním čísle šlo o rozdíl přes 160 tisíc hlasů.

Jakub Grim

Přečtěte celý článek