Největší rebel v EU? Ivan David z SPD. Hlasoval proti vlastní frakci téměř v polovině případů

před 1 týden 23

Známý web, který podrobně sleduje dění na evropské politické scéně, vybral pár kandidátů z 705 europoslanců. Ti pak následně obdrželi za končící pětiletý mandát sarkastická ocenění. Český europoslanec David dominoval v kategorii největších rebelů, v níž se do první desítky dostali pouze členové jeho frakce a konzervativní skupiny ECR.

„Český krajně pravicový zákonodárce a psychiatr Ivan David hlasoval proti většině své skupiny ID ve 4406 případech, což činí 41 procent. To ho řadí na první místo mezi největšími rebely proti vlastním politickým skupinám v parlamentu,“ napsalo v pondělí Politico.

Proč hlasoval David ve více než čtyřech z deseti případů jinak než většina jeho kolegů z euroskeptické frakce? Redakce CNN Prima NEWS poprosila europoslance o vyjádření, do vydání článku ovšem ještě nereagoval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V eurovolbách se utká třicet stran. Seznam zveřejnilo ministerstvo

Mezi dalšími „oceněnými“ politiky je nizozemský krajně pravicový europoslanec Marcel de Graaff, který se nejčastěji ze všech zákonodárců při hlasování přiklonil na neúspěšnou stranu. Politik často hájící kroky ruského prezidenta Vladimira Putina v 71 procentech hlasování podpořil návrhy, které neprošly. Sám přitom podle webu nevznesl jediný pozměňovací návrh.

Hned za de Graaffem se umístil další nezařazený poslanec, Čech Hynek Blaško zvolený za SPD, s níž se později rozešel. Ten se na neúspěšnou stranu přiklonil v 60 procentech hlasování a sám od roku 2019 předložil pouhé čtyři pozměňovací návrhy, píše web. Na druhé straně žebříčku aktivity u pozměňovacích návrhů figuruje krajně pravicová Španělka Margarita de la Pisa Carriónová, která jich pouze svým jménem bez účasti jiných poslanců předložila 6000. Téměř vždy bez šance na úspěch.

Někteří europoslanci úřadují z vězení

Nejnižší účast na hlasování měl řecký neonacistický politik Joannis Lagos, který chyběl při 62 procentech schvalování právních předpisů či usnesení. V jeho případě je důvod zřejmý: sedí ve vězení. Za působení ve vedení zločinecké organizace, za niž soud označil jeho bývalou stranu Zlatý úsvit, dostal třináctiletý trest. Podle webu i z vězeňské cely pokračuje ve výkonu mandátu, předkládá pozměňovací návrhy a podněty k Evropské komisi, hlasovat však nemůže.

Vůbec nejpasivnějším poslancem byl německý bavič a performer Nico Semsrott, který se do parlamentu dostal jako člen strany založené redakcí satirického magazínu. Na hlasování sice pravidelně docházel, většinou v mikině s kapucí, ale nepodílel se na přípravě jediného právního předpisu, nepředložil žádný pozměňovací návrh a pouze čtyřikrát promluvil na plénu.

Sám tvrdí, že za svůj úkol považoval hlavně změnit parlament pomocí humoru. Například když s lahví šampaňského překřtil bruselský plenární sál EP na Štrasburk, aby europoslanci vyhověli pravidlům nařizujícím zasedání ve Štrasburku a nemuseli každý měsíc cestovat do Francie.

Za nejhoršího šéfa v parlamentu Politico označilo lucemburskou liberální europoslankyni Moniku Semedovou, která byla dvakrát potrestána za psychické týrání svých parlamentních asistentů.

Nejhovornějším členem EP byla španělská šéfka socialistické frakce Iratxe Garcíaová. Politico spočítalo souhrnnou délku jejích projevů na 96 255 slov, což by vydalo na středně dlouhou novelu. Nejpřekvapivější na této statistice je však fakt, že první desítka nejvýřečnějších poslanců je genderově vyrovnaná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lídr eurokandidátky Přísaha a Motoristé sobě Filip Turek se pustil do hádky s europoslancem Tomášem Zdechovským. „Neumíte s Googlem?“ řekl mu lidovec.  Na záznam se můžete podívat níže.

Přečtěte celý článek