Největší výcvik NATO od dob studené války má zajistit koordinovanou obranu všech členů. Nechybí na něm AČR a je tak trochu premiérou

před 1 týden 44

Severoatlantická aliance začíná pořádat i rozsáhlejší cvičení, aby ukázala koordinaci jednotlivých armád. Naposledy tak cvičila ještě za dob SSSR.

Severoatlantická aliance vznikla s cílem chránit západní Evropu a oblast severního Atlantiku před expanzí Sovětského svazu a komunistických satelitů, na což se dlouho připravovala. Ale po pádu železné opony se cvičení aliančních armád zredukovala a probíhala v menším počtu, neb nějaké masivní akce nebyly třeba. Ovšem hlavně kvůli expanzivní politice Ruska se aliance k osvědčenému modelu vrací, a to při zapojení všech svých 32 současných členů.

Cvičení NATO za účasti 90 tisíc vojáků

Ukázkou schopností aliance je hlavně cvičení Steadfast Defender 24 probíhající od ledna až do května 2024. Dohromady se do něj zapojí 90 tisíc vojáků ze všech členských států, a NATO na svých internetových stránkách uvádí, že jde o největší podobnou akci od dob studené války. Podobně velkou akci uskutečnilo v roce 1988, kdy se konalo REFOGER 88 za účasti 125 tisíc vojáků, i když v té době měla aliance jenom 16 členů.

Cvičení Loyal Leda 2024 konané v Česku

Na Steadfast Defender 24 je navázána i řada dalších aliančních cvičení a akcí, příkladem může být Loyal Leda 2024 konané v Česku a Polsku za účasti 750 aliančních vojáků, uvádí v tiskové zprávě české ministerstvo obrany. Cílem akce bylo procvičit vedení společných operací kolektivní obrany – jednalo se o štábní cvičení, všechny manévry a incidenty probíhaly pouze simulovaně. V Česku se vojáci pohybovali na letišti v Bechyni a na cvičišti Tisá.

Ochrana Evropy od severu k jihu

Steadfast Defender 24 je velice komplexní cvičení, během něhož například určené jednotky ze severní Ameriky, tedy USA a Kanady, překročily Atlantik, aby se podílely na společné obraně. V první fázi se kromě přesunu síly zaměřily na zabezpečení samotného Atlantiku a Arktidy, a v další fázi pak na obranu jednotlivých částí Evropy od nejsevernějších oblastí až po jih kontinentu. Pro NATO to je v určitém ohledu premiéra, protože na severu přibyli noví alianční členové, tedy Švédsko a Finsko, a druhý z nich má dlouhou hranici s Ruskem.

Jednou z akcí uskutečněnou v rámci Steadfast Defender 24 byla třeba operace Dragon 24, uvádí na svých stránkách britské ministerstvo obrany. Zde vojáci několika aliančních členů trénovali přechod přes řeku Vislu, a to relativně blízko ruského a běloruského území. Během cvičení se musela přes 320 metrů široký tok dostat i těžká technika, jako tanky Leopard 2, M1 Abrams nebo bojová vozidla pěchoty M2 Bradley.

Část cvičení Steadfast Defender 24

Jak důležitá jsou velká cvičení NATO v Evropě?

Přečtěte celý článek