Nejvíce letošních cen Anděl si mohou odnést Viktor Sheen a skupina November 2nd

před 2 měsíce 79

foto Hudební ceny Anděl - ilustrační foto.

Praha - Rapper Viktor Sheen a skupina November 2nd získali nejvíce nominací v letošních cenách České hudební akademie (ČHA) Anděl. Shodně mohou zvítězit ve třech kategoriích. Skupina J.A.R. a David Koller mají po dvou nominacích, stejně jako Anna K., Calin a Sofian Medjmedj s Benem Cristovao. Ve druhém kole hlasovalo celkem 432 akademiků. Vyhlášení cen se uskuteční v sobotu 30. března v pražském centru O2 universum. ČTK o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

"Nominace jsou letos celkově žánrově hodně pestré a rozkročené. Mimo jiné ukazují i to, že se česká hudba nejen generačně proměňuje," uvedl předseda rady ČHA Honza Vedral.

Nejposlouchanější interpret roku 2023 služby pro streamování hudby Spotify Viktor Sheen, vlastním jménem Viktor Dundič, se za své sólové album Planeta opic může stát nejlepším interpretem. V kategorii Společný projekt pak akademiky zaujalo album Roadtrip, které Viktor Sheen natočil ve spolupráci s Calinem. Se singlem Safír, který z něj pochází, mají oba šanci i ve skladbě roku.

Tři nominace má i rocková kapela November 2nd, která se loni po 12 letech vrátila na scénu s eponymním albem. To u akademiků zabodovalo v kategoriích Album, Skupina a Rock.

Celkem se letos bude udělovat 16 andělských sošek. O držiteli ocenění v kategorii Síň slávy už je rozhodnuto, o 15 dalších budou členové ČHA rozhodovat v závěrečném kole hlasování, ve kterém vybírají vždy ze tří jmen. Přehled všech nominovaných se nachází na stránkách cen Anděl.

I v letošním roce se může do hlasování v cenách Anděl zapojit také veřejnost v Ceně fanoušků - multižánrové ceně popularity. Zatímco v minulosti byl předávací ceremoniál s ohledem na kapacitu prostoru určen pouze pro zvané umělce, od minulého roku uvolňují pořadatelé do prodeje omezené množství vstupenek.

V žánrových kategoriích hlasují specializované žánrové akademie, jejichž garanty jsou stejně jako loni Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Garantem nově ustavené akademie, která rozhoduje v kategorii Společný projekt, je Marek Pros.

Loňské ceny ČHA Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel 10. listopadu 2021 ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy vstoupil herec, dramatik, spisovatel a textař Zdeněk Svěrák.

Přečtěte celý článek