Nekončíme, jen si jdeme odpočinout a přezbrojit se. Izrael vysvětlil Američanům stažení jednotek z Gazy

před 3 týdny 34

rozhovoru pro CBS News řekl John Kirby, koordinátor Národní bezpečnostní rady Bílého domu pro strategickou komunikaci, jak v současné době vypadá situace v pásmu Gazy. Izrael své jednotky z jižní Gazy stahuje, ale jen kvůli odpočinku a přezbrojení.

„Informace, které jsme od nich získali, jsou takové, že jde v podstatě o odpočinek a přezbrojení vojáků, kteří jsou na místě již čtyři měsíce v kuse. Co ale udělají s těmito jednotkami po odpočinku a přezbrojení, to nemohu říci,“ řekl John Kirby.

Jak z rozhovoru vyplynulo, přestože Washington na Izrael tlačí, aby svoji vojenskou akci v Gaze zastavil, a umožnil tak humanitární akce na území, izraelská armáda bude v dohledné době v akcích opět pokračovat. Podle Kirbyho totiž současný krok Izraele rozhodně není ukončením války, ale naopak jejím rozvojem.

Kirbyho rozhovor následoval krátce poté, co Izraelské obranné síly IDF oznámily stažení všech svých pozemních jednotek z jižní části pásma Gazy s výjimkou jedné brigády. Ovšem informace o tom, zda odloží plánovaná útok na město Rafáh IDF neposkytly.

Právě kvůli Rafáhu tlačí Washington na Izrael, aby zde žádné vojenské akce nepodnikal, dokud nedojde k dostatečné ochraně místních civilistů. „Mohu jen říci to, co jsem řekl předtím, nepodporujeme velkou pozemní operaci a Rafáhu. To se nezměnilo. A těšíme se na rozhovory s Izraelci o alternativách k těmto druhům operací,“ připomněl stanovisko USA v rozhovoru pro CBS News John Kirby.

Přečtěte celý článek