Německo by mohlo povolit řízení s 3,5 nanogramu THC, navrhla expertní komise

před 1 týden 38

foto Sušené konopí. Ilustrační foto. 

Berlín - Německo by mohlo umožnit usednout za volant až s 3,5 nanogramu omamné látky THC na mililitr krevního séra. Jako umírněné řešení to německé vládě navrhla expertní komise, která se tématu kvůli částečné legalizaci konopí věnovala. S jejími závěry však nesouhlasí konzervativní opoziční unie CDU/CSU, která chce zachovat současný přísný limit. Ten ale mnozí považují za nespravedlivý, protože v případě konzumace alkoholu je možné beztrestně řídit i s 0,5 promile v krvi.

V Německu nyní platí pro řidiče limit do jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra, což podle kritiků znamená prakticky nulovou toleranci. Posunutí hranice na 3,5 nanogramu by podle odborníků odpovídalo asi 0,2 promile alkoholu v krvi. "Taková hranice nebude mít podle aktuálních vědeckých poznatků relevantní dopad na bezpečnost silničního provozu," uvedlo spolkové ministerstvo dopravy k expertním doporučením.

Přední německý autoklub ADAC řešení navržené komisí označil jako nalezení maxima, které je přijatelné pro bezpečnost na silnicích. "I po změně zákona a možné úpravě limitních hodnot je ADAC názoru, že pod vlivem konopí by lidé neměli řídit," zdůraznil autoklub, který co nejdříve doporučuje začít s kampaní o možných dopadech konopí na pozornost a reakční doby řidičů. Takto opatrný přístup však ADAC zastává i u alkoholu.

Konzervativní unie CDU/CSU, která od samého počátku byla proti legalizaci konopí, podala v parlamentu návrh, aby se limity THC u řidičů vůbec neměnily. "Spolkový sněm žádá spolkovou vládu, aby v rámci Vision Zero (Vize nula) upustila od zvyšování limitu pro konopí a podpořila všeobecný zákaz řízení pro konzumenty konopí," uvádí návrh konzervativců, o kterém nyní poslanci jednají. Vize nula je dlouhodobý cíl, kdy na silnicích nebudou při nehodách umírat žádní lidé. Unie CDU/CSU proto chce, aby zůstala platná současná hranice jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra.

Tento limit pro řidiče je v Německu stále platný, ačkoli země od dubna přístup ke konopí značně liberalizovala. Dospělí lidé v Německu u sebe mohou beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo dohromady až 50 gramů. K získání konopí je možné pěstovat nejvýše tři rostliny. Od července pak začnou plně fungovat pěstitelské kluby, jejichž počet členů je omezen na 500. Kluby budou sloužit jako výdejní místa pro členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů.

Na to, že po liberalizaci platí nadále přísné limity pro řidiče, upozorňuje i policie. Kdo hodnotu jednoho nanogramu překročí, hrozí mu pokuta i přes 500 eur (12.600 Kč) a zákaz řízení. Pokud parlament změny hraničních hodnot THC za volantem podpoří, bude za jejich překročení peněžitý trest nejméně 1000 eur, jak uvádí ADAC. Hříšníkům, které pod vlivem chytí policie opakovaně, bude hrozit až 3500 eur (88.200 Kč).

V Česku je na rozdíl od Německa legální užívání konopí jen pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pro řidiče v Česku je beztrestný limit do dvou nanogramů THC.

Přečtěte celý článek