Německo čelí úniku armádních informací. Týká se i možnosti dodávky střel Taurus na Ukrajinu

před 2 měsíce 65
Olaf Scholz na mezinárodní konferencei o obnově Ukrajiny

Olaf Scholz na mezinárodní konferencei o obnově Ukrajiny Zdroj: profimedia

Německo vyšetřuje závažný únik informací z armády, oznámil kancléř ScholzNěmecko vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil dnes kancléř Olaf Scholz. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.

"Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování," prohlásil Scholz v Římě. Tam se už dopoledne mimo jiné setkal s papežem Františkem.

Vysoce postavení představitelé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretických možnostech použití střel s plochou dráhou letu. Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území.

Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

 Předseda maďarského parlamentu ratifikoval vstup Švédska do NATO

Přečtěte celý článek