Německo chce zvýšit svou odolnost vůči pravicovému extremismu. Ministryně chystá varovný systém a boj proti nenávisti

před 2 měsíce 77

Německo zintenzivní tažení proti krajní pravici, která je hrozbou pro demokracii, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Ohlásila také, že na jejím ministerstvu vzniká jednotka včasného varování před zahraničními manipulacemi a před dezinformačními kampaněmi.

„Jádrem naší strategie zůstávají prevence a tvrdost právního státu,“ řekla Faeserová. „Proti pravicovým extremistům ale potřebujeme dodatečná opatření, která dnes představuji,“ uvedla o souboru třinácti kroků, od kterých si slibuje zvýšení odolnosti vůči praktikám radikálů.

Velkou část opatření, jako je důsledný boj proti šíření nenávisti na internetu či důslednější vystupování proti antisemitismu, zveřejnila Faeserová již dříve. Jednou z novinek je mimo jiné systém včasného varování před kampaněmi ze zahraničí. „Na zahraniční dezinformace můžeme reagovat jen tehdy, pokud je včas rozpoznáme,“ poznamenala Faeserová. Varovný systém, který vzniká při ministerstvu vnitra, bude sloužit jako ochrana spolkové vlády.

Ministryně chce ochránit ústavní soud

Faeserová rovněž řekla, že německá vláda chce posílit ústavní soud tak, aby byl lépe chráněn před vlivem nepřátel demokracie a aby radikálové neměli žádný vliv na jmenování ústavních soudců. Prohlásila také, že je třeba usnadnit vyloučení radikálů ze spolkových úřadů. „Extremisté nemají ve veřejné službě co dělat,“ prohlásila.

Spolu s Faeserovou na tiskové konferenci vystoupili šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch a šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang, jehož úřad zastává funkci civilní kontrarozvědky. Oba shodně označili krajní pravici za největší hrozbu pro německou demokracii.

Haldenwang varoval, že krajní pravice v šíření svých myšlenek používá termíny, kterými se snaží radikální návrhy skrýt. Jako příklad zmínil takzvanou remigraci, jak extremisté označují plány na masové deportace přistěhovalců. „A nebo etnopluralismus, což není nic jiného než nakašírovaný rasismus," řekl Haldenwang.

Přečtěte celý článek