Německo nedodá na Ukrajinu střely Taurus. Scholz nechce, aby se země nějak zapojila do války s Ruskem

před 2 měsíce 63

Německo prozatím Ukrajině nedodá moderní střely s plochou dráhou letu Taurus. V pondělí to na šéfredaktorské konferenci agentury DPA řekl spolkový kancléř Olaf Scholz, který to zdůvodnil rizikem zapojení Německa do války s Ruskem. Střely, které patří k nejmodernější výzbroji německé armády, mají dostřel až 500 kilometrů. Cílem by se tak mohla stát i Moskva, čehož se Německo obává.

Berlín 17:21 26. února 2024

střela Taurus

Moderní střela s plochou dráhou letu Taurus | Zdroj: Profimedia

„Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,“ řekl Scholz. Dodal, že Německo bude nadále patřit mezi největší zbrojní podporovatele Ukrajiny.

Deutschland ist der größte militärische Unterstützer der Ukraine in Europa. Dabei bleibt es. Klar ist aber: Wir werden nicht zur Kriegspartei - weder direkt noch indirekt. Diese beiden Prinzipien leiten alle meine Entscheidungen. #Taurus

— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 26, 2024

Kancléř zdůraznil, že Německo nemůže postupovat v případě kontroly cílů jako Britové a Francouzi, kteří ukrajinské armádě poskytli střely dlouhého doletu Storm Shadow/Scalp. „To ví každý, kdo se tímto systémem zabýval,“ řekl o taurusech.

Scholz dále řekl, že ho v debatě o střelách Taurus rozčiluje chybějící rovnováha mezi tímto systémem a tím, co Ukrajina skutečně potřebuje. Dodal, že Ukrajině se nedostává munice a že systém Taurus není v potřebách Ukrajiny rozhodující.

Kyjev žádá Německo o střely Taurus řadu měsíců. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo je nakonec jeho zemi poskytne.

ČTK

Přečtěte celý článek