Německo řeší problém s čínskými technologiemi. Jeřáby možná špehují přístav v Hamburku

před 1 měsíc 66

Některé západní zpravodajské služby řeší podivný problém. Jejich technici totiž zkoumají mimořádně rozšířený model čínského jeřábu, který se používá v nákladních přístavech. Američané našli v několika strojích součástky, které můžou samovolně komunikovat s okolím - a Pekingu tak například můžou usnadňovat špionáž. Kauzy si nově všímají i německé úřady.

Od stálého zpravodaje Berlín 13:03 10. března 2024

Loď firmy Cosco v přístavu v Hamburku (archivní foto)

Špehují čínské jeřáby německé přístavy? Berlín znovu řeší bezpečnost technologií (ilustrační foto) | Foto: Axel Heimken/AFP | Zdroj: Profimedia

Američané objevili v několika jeřábech modem, který umí komunikovat na dálku a v oficiálních plánech o něm není ani slovo. Spojené státy míní, že může sloužit ke špionáži.

Zatím není jasné, jestli se z jeřábů mohla odesílat citlivá data, třeba o vykládkách lodí, nebo fungovaly obráceně a hackeři se mohli přes modemy například nabourat do řídící jednotky a stroje ovládat na dálku.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung varuje, že se modemy našly ve velmi rozšířeném typu jeřábu od čínské firmy ZPMC, na kterém závisí mimo jiné i přístav v Hamburku, který je co do objemu kontejnerové přepravy třetí největší v Evropě.

Číňané mají díky firmě ZPMC prakticky monopol na tuto techniku a v kontejnerových přístavech je těžké najít jeřáb od jiné značky. Správci hamburského přístavu nyní ujišťují, že vývoj kauzy bedlivě sledují, ale že zatím nemůžou věc komentovat.  

Slídili doma i za hranicemi. Uniklé dokumenty ukazují, jak Čína využívá nestátní hackerské skupiny

Číst článek

Nejen Pentagon už léta varuje, že Peking může mít skrze čínské technologie postranní úmysly, a Spojené státy kvůli tomu dokonce chystají velký dotační program, díky kterému se v zemi po více než 30 letech znovu začnou vyrábět například právě nákladní jeřáby.

Problém s Huawei

Německo má už teď problém s jinou čínskou společnostní - Huawei, kterou chce vytlačit ze svých telekomunikačních sítí, stejně jako některé jiné západní země. Zatím mu to ale moc nejde.

Spolkové ministerstvo vnitra už loni v létě oznámilo, že Huawei a čínskou firmu ZTE považuje za nebezpečné a jejich součástky musí zmizet z hlavních mobilních vysílačů, nejdřív z okolí vládních budov a postupně i z velkých měst. Skrze čínskou technologii by se totiž Peking mohl snadno dostat k citlivým informacím.

Únik hovorů důstojníků německého letectva je část Putinovy hybridní války, řekl ministr Pistorius

Číst článek

Jenže ministerstvo dopravy, které zodpovídá i za digitalizaci, tuto snahu brzdí a v vychází vstříc provozovatelům sítí jako Telecom nebo Vodafone, kteří chtějí ušetřit. Komponenty od Huawei a ZTE jsou totiž výrazně levnější než od jejich západní konkurence, a firmy jim proto dávají přednost.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung se ale nálada postupně mění potom, co Rusové odposlouchávali poradu vysokých důstojníků německé armády - a to nejspíš právě pomocí špatně zabezpečené sítě.

Václav Jabůrek, gut

Přečtěte celý článek