Německý kandidát AfD byl asi čínský špion. Zadržela ho policie

před 1 týden 27

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. V úterý o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého německého občana Jiana G. (Ťiena) podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová označila případ za velmi vážný. ARD doplnila, že Jian G., který se narodil v Číně, byl již z minulosti německým úřadům znám kvůli možné výzvědné činnosti.

„Pokud se potvrdí, že v Evropském parlamentu byla pro čínské zpravodajské služby vedena špionáž, pak je to útok zevnitř na evropskou demokracii,“ uvedla Faeserová v prohlášení. Dodala, že ten, kdo takového spolupracovníka zaměstná, nese odpovědnost.

Krah na síti X napsal, že pokud se obvinění potvrdí, svého spolupracovníka ihned propustí. „O zatčení kolegy Jiana Guoa jsem se dozvěděl dopoledne z tisku. Další informace nemám. Špionáž pro cizí stát je vážné obvinění. Pokud se tato tvrzení ukážou jako pravdivá, znamenalo by to okamžité ukončení služebního poměru,“ uvedl Krah.

Alternativa pro Německo podle agentury DPA považuje zadržení Krahova spolupracovníka za velmi znepokojivé. Strana dodala, že o případu ale nemá žádné podrobnosti. Podobně se na úterní tiskové konferenci vyjádřil Bernd Baumann z vedení frakce AfD. K případu poznamenal, že může být součástí volební kampaně proti AfD.

Spolkové státní zastupitelství sdělilo, že zadržený Jian G. pracuje od roku 2019 pro německého člena Evropského parlamentu. Jméno europoslance zastupitelství neuvedlo, zveřejněné podrobnosti o zadrženém nicméně ukazují na Krahova asistenta. To, že je to skutečně Krahův spolupracovník, shodně uváděla také přední německá média. O zadržení asistenta následně informoval také Krah.

Zastupitelství uvedlo, že muže zadrželo v saské metropoli v pondělí a že v rámci vyšetřování byly prohledány byty zadrženého.

Zastupitelství muže podezřívá, že jako spolupracovník čínské tajné služby letos v lednu opakovaně předával svému zpravodajskému kontaktu informace o jednání a rozhodování Evropského parlamentu. „Vedle toho pro tajnou službu sledoval představitele čínské opozice v Německu,“ dodalo zastupitelství. Podle týdeníku Die Zeit se kvůli tomu zapojil do činnosti různých opozičních skupin.

Zadrženého muže německá média označují za blízkého spolupracovníka Kraha, který mu důvěřoval. Po zvolení europoslancem v roce 2019 si ho Krah vybral jako asistenta do svého bruselského týmu. Později Kraha doprovázel na cestě do Číny. Nejpozději v této době již podle Die Zeit pro Peking pracoval.

Podle informací ARD se zadržený muž před zhruba deseti lety nabízel německým úřadům jako informátor. Německé služby ho ale považovaly za nespolehlivého kvůli možné výzvědné činnosti pro Čínu, dodala televize.

Pro Kraha je to další aféra, která mu komplikuje volební kampaň. Spolu se spolkovým poslancem AfD Petrem Bystroněm čelí podezřením, že dostávali peníze od proruské sítě. Tuto kauzu odstartovaly články českého Deníku N a německého magazínu Der Spiegel, které se odvolávají na zdroje v tajných službách. Krah a Bystroň přijímání úplatků odmítají. AfD se za dvojici postavila a zdůraznila, že zatím nebyly zveřejněny žádné důkazy, které by podezření potvrzovaly.

Přečtěte celý článek