Noční operace plná výbuchů a beznaděje. Štáb CNN na místě, kde Ukrajinci zachraňují raněné

před 1 měsíc 35

Denní světlo přináší hrozbu útočných dronů, takže je těžké vyzvedávat těla z frontové linie. Proto vynášejí Ukrajinci většinu raněných za tmy – do rukou zdravotníků, kteří se skrývají v korunách stromů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko produkuje třikrát více munice než USA a Evropa. Český plán získá Ukrajině čtyři měsíce

Štáb CNN jde s nimi. V oblasti, kde noc osvětlují záblesky z obrovských bomb, které dopadají na vesnici Orlivka. Je to ukrajinská obranná linie, kde se Rusko usilovně snaží o průlom.

„Ráno jich bylo hodně. Asi šest. Ale byli těžce zranění. Záleží na tom, jaký je den. Teď je jich relativně málo. Rusové mají více vozidel, zbraní i mužů. A to je největší problém,“ popsal pro CNN záchranu raněných Maxim, bojový zdravotník z 59. pěší brigády.

Vojáci vždy čekají v podzemí na vysílačku, aby zjistili, kdo je raněný a kdy je potřeba ho vyzvednout. Televizní seriál v bunkru se mezitím snaží přehlušit hřmění střelby venku.

„Drony jsou obrovský problém. Málokdy evakuujeme za denního světla. Většinou v noci. Těžce zraněné se snažíme odnést i ve dne,“ řekl pro CNN Artem, bojový zdravotník z 59. pěší brigády.

Noční záchrany zraněných musí být rychlé. Nebezpečí číhá všude.

„Z jednoho vozidla do druhého. Přenášejí raněné ve válce, kterou prohrávají, protože USA se od nich vzdalují,“ popsal z místa reportér Nick Paton Walsh.

Dostal se i přímo k jednomu z raněných vojáků. „Běželi jsme dlouhé kilometry. Nejen pod dohledem dronů. Čekali na nás. Jakmile jsme dorazili, naše dvě skupiny napadly drony. Zdravotnický transportér se blížil, ale my ho neviděli. Taky ho ostřelují vším, co mají. Právě jsem uslyšel ránu přímo ze strany. Spadl jsem dovnitř vozu, necítil jsem ruku, nemohl jsem hýbat prsty,“ svěřil se.

Na celou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Přečtěte celý článek