Až mu z toho spadla brada a mele naprázdno. Němcová se pustila do Havlíčka, o české iniciativě má jasno

před 1 měsíc 41

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) si rýpla do místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka kvůli jeho slovům o dodávkách munice Ukrajině v rámci české iniciativy. Podle něj nejde o „megaúspěch“, Němcová to ale vidí jinak.

Havlíček v podcastu Ptám se já, který produkují Seznam Zprávy, řekl, že sehnání peněz na munici pro Ukrajinu by nenazýval úspěchem. „Úspěch bude to, když tahle šílená válka skončí, úspěch bude to, když se to posune do nějakého finálního stavu. My to nekritizujeme, ale nepovažuji to za nějaký megaúspěch. Považuji to za aktivitu, která může té situaci částečně pomoci, ale úspěch bude to, když se ty země domluví,“ prohlásil.

Na to reagovala na sociální síti X senátorka Němcová. „Když Karel Havlíček prohlásí, že něco není megaúspěch, znamená to, že ten čin je natolik mimořádný, skvělý a významný, až mu z toho spadla brada a mele naprázdno,“ myslí si.

Havlíčkova slova pobavila i bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Říká se tomu leadership, kde Česká republika stojí v čele řady větších a významnějších zemí v rámci mezinárodní akce, kterou iniciovala. Dopadne-li to dobře, budeme hrát v zahraniční politice o váhovou kategorii výš. Vzpomínám na největší ‚megaúspěch‘ vaší politické reprezentace, kterým se Váš předseda hlasitě chlubil: vydíráním a blokováním společného jednání si v EU vymohl výjimku u DPH, tzv. ‚reverse charge‘. Byla to přitom taková pitomost, že ani vaše vláda si to nakonec nedovolila zavést do daňové legislativy. Výsledek? Naštvaní partneři, ztráta prestiže a věcný dopad nulový. To je asi tak v kostce rozdíl mezi zahraniční politikou dnešní a vaší vlády,“ zhodnotil.

První dodávky dělostřelecké munice v rámci takzvané české iniciativy by měly podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dříve podle listu Ukrajinska pravda řekl, že ukrajinská armáda začne dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy brzy.

„Aktuálně dodávky velkorážové munice pocházejí ještě z předešlých objednávek. První dodávky z takzvané ‚české muniční iniciativy‘ lze na Ukrajině očekávat nejpozději v červnu,“ sdělil ČTK Pojar. Zároveň upozornil, že dodávky nasmlouvané mimo iniciativu budou pokračovat nejméně rok.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že dodávky v rámci české iniciativy se během několika měsíců podaří realizovat. „Všechny informace naznačují, že toho cíle skutečně dosáhneme,“ řekl na středeční tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že konkrétnější nemůže být kvůli bezpečnosti.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince, kteří se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi, informoval český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Fiala pak v úterý oznámil, že se k nákupu zatím připojilo 18 zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. Oznámil také, že vedle závazně potvrzeného nákupu 300 000 kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 000 kusů.

Přečtěte celý článek