Nepotřebujeme je, ale výrobci je tlačí. Sedm nejpřeceňovanějších funkcí mobilů

před 1 měsíc 40

Mobilní výrobci nám často vnucují funkce, které vlastně ani nepotřebujeme. Proč platit za něco, co vlastně u smartphonu nechce nebo vlastně vůbec nevyužijete? Inovovat už současně velmi dobře vybavené smartphony je „trochu“ problém. Výrobci se často uchylují ke zhoršování specifikací, aby je mohli další rok zase „vylepšit“, resp. vrátit na úroveň dvě generace starého modelu. A nebo u těch nejdražších modelů nabízejí funkce, které jsou jaksi „navíc“. Jen fajn je mít, ale že bychom je vyloženě potřebovali, to se o nich rozhodně říci nedá.

Vybrali jsme sedm nejvíce přeceňovaných parametrů smartphonů, které nemusí být tak užitečné, jak se na první pohled zdají.

QHD+ displeje

Displeje s rozlišením QHD+ jsou dnes zcela běžnou záležitostí. Když se před lety objevily displeje s rozlišením 2 560 × 1 440 pix, mnozí je viděli jen jako mezikrok k ještě jemnějším displejovým panelům. A když dnes vybíráte mezi nejvýkonnějšími smartphony, Full HD+ se může zdát jako nedostatečné rozlišení. Nepsaným standardem je jemnost displeje 300 ppi, která je při běžné pozorovací vzdálenosti pro lidské oko naprosto dostatečná. Zobrazovaný obraz se tak jeví jako přirozeně ostrý a bez vizuálních nedostatků. A tuto metu překonávají i Full HD+ displeje při úhlopříčce přes 6,6 palců, tak k čemu potřebujeme QHD+ displeje?

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S23 Ultra je jeden z telefonů, který má ve výbavě QHD+ displej. I když však běží delší dobu na nižším rozlišení Full HD+, nevšimnete si prakticky žádných vizuálních rozdílů. Potřebujeme tedy vlastně QHD+ displeje?

Jedním příkladem za všechny může být třeba 14 denní používání Galaxy S23 Ultra, u něhož jsem až při psaní článku zjistil, že mám po celou dobu nastavené rozlišení Full HD+. A na kvalitu zobrazování si rozhodně nemohu stěžovat. Ví to samozřejmě i výrobci, a tak u QHD+ displejů nabízí možnost režimu s nižším rozlišením, což má nezanedbatelný vliv na výdrž telefonu na jedno nabití. Velký displej s vysokým rozlišením a jasem na maximum, to je pro baterii opravdu velká zátěž.

Nemluvě o tom, že aplikace a hry jsou vyvíjeny maximálně pro cílové rozlišení Full HD+. Cokoliv navíc je zbytečné. Jistě, steramovaný obsah si můžete pustit ve 4K i na podporovaném smartphonu, jenže ten pravý zážitek se dostaví až u televize. Na malém mobilním displeji detaily navíc často ani nedokážete ocenit.

Přečtěte celý článek