Nepříjemnosti pro Kreml. Sestřelen byl strategický bombardér Tu-22, který odpaloval řízené střely

před 1 týden 33

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na svém telegramovém kanále uvedl, že vzdušné síly zničily okupantům u Stavropolu strategický bombardér Tu-22M3, který agresoři používali k odpalování řízených raket na civilní cíle na Ukrajině. Rusové tvrdí, že stroj spadl kvůli technické závadě.

„Protiletadlové raketové jednotky vzdušných sil ve spolupráci s obrannou rozvědkou Ukrajiny zničily dálkový strategický bombardér Tu-22M3, nosič řízených střel Ch-22, které ruští teroristé používají k úderům na mírová ukrajinská města,“ napsal Mykola Oleščuk a dodal, že se kromě toho podařilo zničit i dvě vypálené rakety Ch-22.

Stroje Tu-22M3, které agresoři používají k odpalování raket, sídlí na letišti Mozdok v Severní Osetii nedaleko Stavropolského kraje. Stavropol se nachází přibližně 500 kilometrů od ukrajinských hranic.

Pád hořícího letounu v opuštěném prostoru byl zachycen na videu a je patrné, že se členové posádky katapultovali. Podle listu Kommersant byli tři nalezeni poblíže vraku stroje, po třetí se stále pátrá.

Tupolev Tu-22M3 je nadzvukový, strategický a námořní bombardér dlouhého doletu s měnitelnou geometrií křídel. Je určen jako nosič střel určený ke strategickému bombardování.

Přečtěte celý článek