Nerudová? Prázdné fráze dávkuje dlouho, tvrdí Schillerová. Není hej počkej, reagovala Kovářová

před 2 měsíce 61

„Skutečně nevím, co to je být ambasadorem Evropské unie. Ale paní Nerudová nám spoustu takových vzletných prázdných frází dávkuje už delší dobu a tohle je zase jedna z nich,“ rýpla si Schillerová.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová o soudu s Babišem: Smutné, jak se dlouho táhl. Špatná vizitka státu, míní Kovářová

Ke kritice se přidal i poslanec Jan Hrnčíř (SPD). „Paní Nerudová prohlásila, že jejím největším problémem je, že je mladá a krásná. Já si myslím, že to není její největší problém,“ řekl. Chválu nenašel ani pro ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). „Kdyby mohl, zruší suverenitu České republiky,“ uvedl v pořadu 360°.

Slova kolegů z poslanecké sněmovny Kovářovou rozlítila. „Vidíte, jak to v té sněmovně vypadá, ta dehonestace soupeřů?“ ptala se. „Já si vyprošuji, abyste uráželi jak paní Nerudovou, tak pana ministra Dvořáka nebo kohokoliv jiného,“ zastala se kolegů. Zvlášť se pak obrátila na místopředsedkyni hnutí ANO: „U vás je dobrým zvykem, že dehonestujete určité zkušené osoby. Paní Nerudová není nějaká hej, počkej. Je to vzdělaná dáma, což ukázala nejenom při prezidentské kampani, ale také když byla rektorkou na vysoké škole.“

Danuše Nerudová i Jan Farský, který rovněž kandiduje za hnutí STAN do eurovoleb, chtějí podle Kovářové usilovat v Bruselu o zachování zdravého rozumu. „Nebudeme prosazovat Green Deal na úkor energetické chudoby. Životní prostředí ano, ale s rozumem,“ komentovala.

Nerudová svůj cíl stát se „ambasadorem Evropské unie“ vyložila tak, že chce bez emocí vysvětlovat, co by pro Čechy znamenalo přijetí eura. „Chystáme se bořit stereotypy a mýty, které vznikly za dobu, kdy se tu žádná řádná diskuse o euru nevedla,“ upřesnila v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Podle poslance Jana Skopečka (ODS) to vyvolává dojem, že jsou Češi hlupáci. Úkolem europoslance je podle něj především hájit zájmy své země na úrovni Unie, ne naopak. „Chci a budu volit takové poslance, kteří se budou prát za zájmy Česka uvnitř EU. STAN to má asi pravděpodobně opačně, ale my to máme takhle,“ zdůraznil v pořadu 360°.

„Musí tam jít lidé, kteří jdou hájit zájmy Česka,“ souhlasila Schillerová.

Přečtěte celý článek