Netanjahu odmítl Bidenovu kritiku s tím, že má podporu drtivé většiny Izraelců

před 1 měsíc 59

foto Ilustrační foto - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Tel Aviv - Vládní politiku v Pásmu Gazy podporuje drtivá většina Izraelců, uvedl dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kritiku amerického prezidenta Joea Bidena na svůj účet o tom, že své zemi více škodí, než prospívá, odmítl jako mylnou. Podle serveru The Times of Israel to dnes Netanjahu uvedl v rozhovoru pro server Politico.

Biden v sobotu v rozhovoru s televizí MSNBC řekl, že Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá. Netanjahu podle něj "musí věnovat více pozornosti nevinným životům ztraceným v důsledku podniknutých akcí". V Pásmu Gazy za pět měsíců bojů zemřelo přes 31.000 Palestinců. Podle agentury AP se rozpory mezi oběma politiky dále prohlubují a jejich vztah je stále napjatější.

"Nevím přesně, co tím prezident myslel, ale pokud tím myslel, že vedu soukromou politiku proti přání většiny Izraelců a že to poškozuje zájmy Izraele, pak se v obou bodech mýlí," reagoval Netanjahu.

Premiér rovněž řekl, že "drtivá většina" Izraelců podporuje opatření na zničení bojovníků Hamásu. Agentura DPA to vysvětluje jako podporu plánované pozemní ofenzivy do města Rafáh na jihu Pásma Gazy u hranic s Egyptem. USA tento plán kritizují a Biden dříve uvedl, že pro něj představuje nepřekročitelnou linii, připomíná německá agentura.

Při říjnovém teroristickém útoku Hamásu a dalších ozbrojených skupin na Izrael zahynulo na 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 250 osob ozbrojenci unesli do Gazy. Izrael v odvetě zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy, kde panuje katastrofická humanitární situace.

Přečtěte celý článek