Nevýslovně kruté boje Ukrajinců za Dněprem. Důstojník vysvětlil, proč je nestáhnou

před 1 týden 28

Již déle než půl roku udržují jednotky ukrajinské námořní pěchoty předmostí na Rusy okupovaném levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti. Navzdory vehementním ruským snahám o protiútoky, a nepochybně i za cenu značných ztrát, tam udržují svou přítomnost, aniž by ale bylo v jejich možnostech postupovat dále. Ukrajinci nyní popsali, proč dosud nebyli staženi.

Od října loňského roku se ruská armáda snaží zbavit přítomnosti ukrajinských vojáků na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ti tam pronikli po překvapivém vylodění u obce Krynky a na několika dalších místech vloni na podzim, čemuž přítomné ruské jednotky nedokázaly zabránit.

Ukrajinci se pokusili postoupit, ale po nelítostném leteckém bombardování klouzavými pumami a po útocích dělostřelectva se jejich postup zastavil. Udržují si přesto nadále kontrolu nad Krynkami, a to navzdory komplikovanému zásobování a také bohužel i navzdory nemalým ztrátám. Na postup bezpochyby zatím nemohou pomýšlet. V cestě jim stojí desítky tisíc ruských vojáků. Z vesnice Krynky se mezitím stala neobyvatelná hromada suti.

V únoru letošního roku informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu svého prezidenta, že ruské jednotky vytlačily Ukrajince za Dněpr. Nebyla to však pravda. Ukrajinští mariňáci své předmostí nadále udržují, i díky ohromné pomoci, jíž se jim dostává od operátorů dronů, kteří masakrují většinu ruských vojáků i zbraní ještě dříve, než se jim podaří ke Krynkám dorazit. Obzvláště se v tomto smyslu činí jednotka „Maďarovi ptáčci“ ukrajinského velitele Roberta Brovdiho, zvaného Maďar, jenž také její úspěchy často prezentuje na sociálních sítích.

VIDEO: Video: Ozbrojené síly Ukrajiny, se souhlasem

Rusové proto zkoušejí novou taktiku. Po katastrofálních ztrátách opustili myšlenky na obrněné útoky a na útoky velkými skupinami pěchoty a pokoušejí se Ukrajince vytlačit velkým množstvím útoků menších skupinek, a to z vícero směrů. Ani tato taktika jim však dosud nepřinesla úspěch, i když samozřejmě působí námořní pěchotě ztráty.

Právě na důvod, proč Ukrajinci nadále drží relativně malý prostor za řekou, se nyní zaměřil ukrajinský portál Fokus. Ten oslovil mj. i vojenského experta, majora ukrajinské Národní gardy Oleksije Hetmana. Podle něj je v předvečer masivní ruské ofenzivy přítomnost námořní pěchoty na levém břehu důležitá už jen proto, že poměrně malé množství vojáků v oblasti váže velké množství nepřátelských ozbrojených sil, jimž působí enormní ztráty, nemluvě o tom, že se jedná o výhodnou výchozí pozici pro případnou budoucí ukrajinskou ofenzivu.

Ukrajinci se pokusili na druhý břeh dopravit i těžkou techniku, ale ta byla krátce poté zničena. Bez fungující elektronické obrany proti dronům je tak situace u Krynek prozatím patrně odsouzena ke krvavému patu. Ten je však, alespoň prozatím, výhodnější pro Ukrajince.

Přečtěte celý článek