Niedermayer chválil vládu za penzijní reformu. Falešná hra Jurečky mě štve, opáčila Schillerová

před 2 měsíce 49

„Shodneme, že chceme, aby se ekonomice dařilo co nejlépe. Jak se vyvíjí naše demografie a stárne nám populace, tak přítok peněz do systému, a kolik lidí je v důchodu a jaké penze dostávají, tak tyhle věci musí být v nějaké rovnováze,“ uvedl Niedermayer.

ČTĚTE TAKÉ: SPD v příští vládě? Chceme být po boku ANO a mít resort vnitra a spravedlnosti, říká Okamura

Proto je spokojený, že k reformě dochází. „Tahle reforma se to snaží dostat do větší rovnováhy. Velmi si toho vážím a zároveň jsem rád, že  se po letech něco děje. Nevím, proč se třeba vaše vláda k tomu neodhodlala,“ vytknul europoslanec směrem k Schillerové.

Bývalá ministryně financí však vytkla Jurečkovi, že opozici nepředložil žádná konkrétní čísla. „Do dneška jsme neviděli žádná data a podklady. A on tady říkal, jak ho mrzí, že hnutí ANO zatím za dva roky nic nepředložilo. Už mě to fakt štve. Pan ministr by měl přestat s touto falešnou hrou. On je ministr práce a sociálních věcí, on má za sebou tisícihlavé ministerstvo, on má jasně položit podklady na stůl, on je musí mít přece zpracované,“ uvedla Schillerová.

Vyzvala také vládu, aby s opozicí o této reformě skutečně jednala. „Jestli tvrdí, že má hnutí ANO předkládat tato data, tak to je neuvěřitelné. Nesouhlasím s tím, jak je to navrženo. Nebudu dělat s panem ministrem žádné PR schůzky,“ řekla.

Vládní europoslanec však upozornil, že je potřeba najít takovou podobu reformy, aby ji příští vláda nezrušila. „Už mnohokrát se stalo, že se něco zavedlo, ale další vláda to zrušila. Politici se musí zavázat, že budou změny respektovat. Je potřeba. Vnímám obavu ohledně zdraví lidí v některých profesích. Kdybychom chodili všichni dřív do důchodů, tak se to promítne na nízkých mzdách,“ reagoval Niedermayer.

Přečtěte celý článek