Nikdy by se to nestalo, kdybych byl prezidentem. Trump zneužil útok na Izrael ke kritice Bidena

před 3 týdny 38

Bývalý americký prezident Donald Trump na sociální síti tvrdil, že íránský útok na Izrael „by se nikdy nestal, kdyby byl prezidentem“. Situaci také využil ke kritice současného prezidenta Joea Bidena.

„IZRAEL JE POD ÚTOKEM,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. „Tohle se nikdy nemělo stát ⁠– to by se NIKDY nestalo, kdybych byl prezidentem!“ dodal.

Trump potom také tvrdil, že prezident Biden nahrál proslov k lidem týkající se íránského útoku, ale že se jeho tým rozhodl ho nezveřejnit, poté co viděl Trumpovy příspěvky na sociálních sítích.

Také předseda Sněmovny reprezentantů a podporovatel Trumpa Mike Johnson řekl, že nedávná kritika Bidenovy administrativy vůči Izraeli a izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi přispěla k sobotnímu útoku.

„V době, kdy Izrael čelí tomuto krutému útoku ze strany Íránu, musí Amerika ukázat své plné odhodlání stát při našem kritickém spojenci. Svět musí mít jistotu: Izrael není sám,“ uvedl Johnson. „Budu pokračovat v jednání s Bílým domem, abych trval na správné reakci. Bidenova administrativa podkopávala Izrael a uklidňovala Írán a přispěla tak k tomuto hroznému vývoji,“ dodal.

Prezident Biden na začátku tohoto týdne označil postup Netanjahua v konfliktu s Hamásem za chybu a vyzval k dočasnému příměří v Gaze, aby se tam mohla dostat humanitární pomoc.

V noci ze soboty na neděli Írán vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent letících bojových prostředků bylo sestřeleno. V Jeruzalémě i na dalších místech židovského státu zazněly sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásazích protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nezpůsobil velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. Írán varoval Izraelce, aby se neuchylovali k odvetě, a pohrozil v takovém případě ještě větším útokem.

Po útoku Biden ujistil Izrael o neochvějné podpoře Spojených států, odmítl ale americkou účast na případné izraelské odvetě proti Íránu, píše server Axios. Svolal také jednání lídrů zemí skupiny G7, aby „koordinovali jednotnou reakci na íránský bezostyšný útok“.

Přečtěte celý článek