Nizozemský úřad na ochranu údajů doporučil vládě nepoužívat facebook. Obává se odcizení osobních dat

před 1 týden 26

Nizozemský úřad na ochranu osobních údajů AP doporučil nizozemské vládě a jejím podřízeným orgánům, aby přestaly používat sociální síť Facebook. Podle úřadu totiž není jasné, co se děje s osobními údaji lidí, kteří vládní stránky na facebooku navštíví, napsal v pátek server stanice NOS.

Amsterdam 16:34 19. dubna 2024

Facebook

Nizozemský úřad na ochranu osobních údajů AP doporučil nizozemské vládě a jejím podřízeným orgánům, aby přestaly používat sociální síť Facebook (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Státní tajemnice pro digitalizaci Alexandra van Huffelenová loni v říjnu v dopise poslancům uvedla, že mateřská společnost Facebooku Meta není ochotna upravit zpracování dat lidí, kteří přijdou do kontaktu s vládní stránkou. Obrátila se proto o radu na úřad AP, který teď vydal své stanovisko.

Web pro ‚péči o duševní zdraví‘ posílá informace Facebooku. ‚Jde o porušení GDPR,‘ míní právník

Číst článek

Podle úřadu by bylo lepší, aby centrální vláda přestala používat stránky na facebooku a vrátila se na ně pouze v případě, že budou přijata příslušná opatření a společnost Facebook bude otevřenější ohledně zpracování dat.

„Chci, aby nám společnost Meta co nejdříve, nejpozději do letních prázdnin, objasnila, jak bude řešit naše obavy. V opačném případě budeme nuceni ukončit naše aktivity na facebooku,“ uvedla van Huffelenová.

Nizozemská vláda má interní směrnici zakazující jí spolupracovat se subjekty, které nedostatečně chrání soukromí. Zatímco do 20. října 2023 ministerstvo vnitra zveřejňovalo týdně na svém facebookovém profilu několik příspěvků, od té doby se neobjevil ani jediný, poznamenává NOS.

Námitky vlády se týkají konkrétně používání stránek pro organizace, nikoli používání soukromých profilů na facebooku nebo jiných služeb společnosti Meta, jako je instagram a WhatsApp.

ČTK

Přečtěte celý článek