Nová americká hypersonická střela Mako je veskrze unikátní, nikde ve světě zatím nemá protějšek

před 1 týden 34

Hypersonické zbraně jsou určené k pronikání protivzdušnou obranou, a jde především o zbraně strategické. Mako se přitom od všech existujících odlišuje.

Spojené státy americké se v posledních letech snaží dohnat zpoždění ve vývoji hypersonických zbraní a pracují hned na několika projektech. Zbraně potřebují, aby měly dostatečně odstrašující sílu proti zemím s vlastními hypersonickými protějšky, které létají rychlostí nad Mach 5, ale i zbraně proti zemím se silnou protivzdušnou obranou. Jedním z nejnovějších počinů je střela Mako, která nejspíše prozatím nemá mezi hypersonickými zbraněmi obdobu.

Mako je malá střela určená pro letadla

Existující hypersonické zbraně jsou v současné době většinou ve formě kluzáků nebo balistických raket, ale existuje i možnost, aby se jednalo o střelu se silným pohonem, který by ji zrychlil nad Mach 5. A právě takovou střelou je Mako z dílny společnosti Lockheed Martin. Má být však být menší než existující hypersonické zbraně, uvádí Twz, a primárně je určena pro letadla, ale existuje i možnost, že ji budou moci využívat lodě nebo ponorky.

Lockheed Martin and CoAspire unveiled the new Mako Multi-Mission Hypersonic Missile at Sea Air Space 2024.

F-35A launching six of the hypersonic missiles. pic.twitter.com/lVf84boQXV

— STARSCREAM (@cybervers7) April 13, 2024

Zatímco většina existujících hypersonických zbraní musí být odpalována pomocí raketového nosiče, bombardéru či specializovaného letounu, Mako má být velice univerzální. Díky své velikosti je vhodná pro celou řadu víceúčelových letadel používaných v americkém letectvu i námořnictvu – do výzbroje ji bude mít například Lockheed Martin F-35 Lightning II, nejspíše verze A a C, pak General Dynamics F-16 Fighting Falcon, námořní Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a případně i hlídkový Boeing P-8 Poseidon, ale i další letouny, uvádí NavalNews.

Jenom 4 metry dlouhá a 590 kg těžká

Přesné specifikace hypersonické střely nejsou známé, ale má být zhruba 590 kg těžká a 4 metry dlouhá, uvádí Wikipedia. Disponovat má pak hlavicí o hmotnosti 130 kilogramů. Není však jasné, jaký bude mít dosah, ani jaké bude dosahovat rychlosti – pouze to, že půjde o hypersonickou zbraň. Poháněna má být raketovým motorem na tuhá paliva, ale je jasné, že nebude mít veliký dosah – údaj není nikde uveden, ale obtížně půjde o vyšší stovky km.

Stejně tak není známo, jak bude střela naváděna – může to být například přes GPS, s jejíž pomocí může být velice přesná, ale jenom proti nehybným cílům. Vzhledem k její velikosti lze usuzovat, že by jejími cíli byly taktické objekty, tedy například různá velitelství, sklady, stanoviště protiletadlové obrany a další. A jelikož není ani příliš těžká, mohl by jich letoun pravděpodobně nést hned několik a odpalovat je mimo dosah protivzdušné obrany nepřítele. Rychlé střely by měla obrana problém sestřelit a k cíli by letěly jenom velmi krátkou dobu.

Hypersonická střela Mako
Přečtěte celý článek