Nové hokejové dresy? Baví mě. Vracíme se ke kořenům, říká o obnovení státního znaku návrhář

před 1 týden 36

„U dresů pro vrcholové sportovce je v první řadě důležitá funkčnost,“ připomněl Macháček. Pak následuje symbolika. „To, že se vrací zpět státní symbol, je znakem hrdosti, a věřím, že ti kluci ho s hrdostí budou nosit,“ poznamenal návrhář.

ČTĚTE TAKÉ: Program mistrovství světa v hokeji 2024. Češi turnaj zahájí zápasem s favoritem

Dresy podle Macháčka mohou mít pozitivní vliv na psychiku, a zlepšit tak i samotný výkon. „Šaty dělají člověka. Mám spoustu klientek, které mi říkají, jak měly úspěšný den, jen kvůli tomu, co měly na sobě,“ vysvětlil. A návrat symbolu spojeného s dobou největších hokejových úspěchů prý může reprezentanty povzbudit.

Kdyby si měl vybrat mezi dresy, které jsme měli v posledních pěti letech, a jejich nástupci, zvolil by ty, kterých se dočkáme na letošním mistrovství světa. „Mě baví. Vypadají super,“ zhodnotil podobu nových Macháček. „Mám rád historické tvary, znaky a střihy,“ vysvětlil.

Dresy se státním znakem na hrudi byly v roce 2018 nahrazeny lví hlavou se zlatou korunkou – kvůli aplikaci ochranné známky. Obchodníci až do té doby mohli dresy kopírovat, a český hokej přicházel o zisk z oficiálního prodeje. Svaz to chce po opětovném návratu státního znaku co nejvíce omezit. „Všechny originální dresy budou pojištěny ochrannou známkou výrobce,“ podotkl mluvčí svazu Michael Schuster.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Voráček ukončil kariéru. Na led už nemůžu, smířil jsem se s tím, říká v exkluzivním rozhovoru

Přečtěte celý článek