Novinky na zámcích? Ploskovice lidé uvidí očima excísaře Ferdinanda

před 1 měsíc 25

Eliška Gáfriková

Klub Deníku

Jedním z hlavních lákadel letošní sezony na hradech a zámcích je pokračování projektu Po stopách šlechtických rodů. Rozvine se v 21 památkách, které se pojí s Habsburky, jimž bude projekt věnován. „Hlavními objekty letošního ročníku budou státní zámky Zákupy, Ploskovice a Konopiště,“ řekla v rozhovoru pro Deník mluvčí Národního památkového ústavu Blanka Černá. 

Zámek PloskoviceZvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 17 fotografií v galerii ›

Zámek Ploskovice | Foto: Deník/Karel Pech

Proč byli pro projekt Po stopách šlechtických rodů v letošním roce zvoleni právě Habsburkové?
V tomto projektu Národní památkový ústav (NPÚ) už 14. rokem představuje odkaz šlechtických rodů zemí Koruny české, jejichž někdejší rezidence NPÚ spravuje. Každoročně se zaměřuje na konkrétní rod nebo téma. Letos je naším cílem představit, jak Habsburkové a zejména reprezentanti toskánské panovnické linie bydleli v Čechách a na Moravě v 18. až 20. století a jak zděděná či zakoupená sídla přizpůsobovali svému vkusu i zálibám. Zaměřujeme se na ty členy rodu, kteří v Čechách a na Moravě pobývali dlouhodobě a měli zde svá zázemí a domovy.

Hrad Bouzov.

Hrady a zámky otevírají brány. Nová sezona odhalí život Habsburků

Které památky budou pomyslnou vlajkovou lodí letošního ročníku?
Hlavními objekty letošního ročníku budou státní zámky Zákupy, Ploskovice a Konopiště. Spojuje je krása, autenticita a mimořádná zachovalost zámeckých interiérů. Apartmá rodiny Františka Ferdinanda d'Este představuje na Konopišti původní domov se vším všudy, s veškerým vybavením komnat obývaných pětičlennou habsburskou rodinou. Zákupy a jejich interiéry z roku 1850 návštěvníkům odhalují původní malované stropy, cenné papírové tapety, původní parkety nebo originální závěsy na oknech z 19. století. Ploskovická reinstalace hlavního okruhu, kterou představíme o prázdninách, má ambici vrátit interiéry do podoby, jakou znal excísař Ferdinand V. Dobrotivý. Místnosti prvního patra budou odpovídat své původní podobě a důstojným způsobem představovat soukromé interiéry vysokých příslušníků habsburského rodu.

Excísař Ferdinand I. Dobrotivý (jako uherský a český král Ferdinand V. Dobrotivý).Excísař Ferdinand I. Dobrotivý (jako uherský a český král Ferdinand V. Dobrotivý).Zdroj: Wikimedia Commons, Eduard Edlinger, volné dílo

Jaké další lahůdky projekt nabídne?
Na Zákupech představí Národní památkový ústav nově vyinstalované tři místnosti začleněné do zimní prohlídkové trasy. Zámek Konopiště nabídne od dubna do listopadu 2024 cyklus večerních prohlídek zaměřený na nejvýznamnější Habsburky. Trasa povede komnatami, které se běžně nezpřístupňují. Národní památkový ústav také vydá odbornou publikaci k zámkům Ploskovice a Zákupy.

Bude se projekt letos týkat i nějakých partnerských objektů, které nejsou ve správě NPÚ?
Zapojí se i města a instituce, v jejichž majetku jsou bývalá habsburská sídla, například Buštěhrad, Ostrov, Brandýs nad Labem nebo Židlochovice. Správci těchto památek otevřou mimořádně své zámky pro veřejnost ve vybraných dnech. Projekt nabídne ve spolupráci s partnery například jízdu historickým vlakem s připojeným salonním vozem rodiny Františka Ferdinanda d'Este.

Jedním z českých hradů, jichž se týká scelování mobiliárních fondů, je hrad Grabštejn na Liberecku. Ještě letos by se v jeho mobiliáři měly objevit některé jeho původní exponáty, které byly v minulé době přemístěny na hrad Lemberk

Exponáty českých hradů se stěhují. Národní památkový ústav sceluje mobiliáře

Jaké další mimořádné akce letos památky ve správě NPÚ nabídnou?
Tradiční Hradozámecká noc, která je vyvrcholením návštěvnické sezony, se uskuteční letos 24. srpna. V tuto noc se památky rozzáří světlem svící, ohňostrojů, ale někde i táboráků.

Můžete připojit tip, návštěvu kterého hradu či zámku by v nadcházející sezoně návštěvníci rozhodně neměli vynechat?
Pozvali bychom čtenáře na státní zámek Lysice do obnovených zahrad. Skončila tam celková rekonstrukce všech objektů zahradnictví včetně jedinečné technické památky – fíkovny s posuvnou střechou.

Tento článek jste si mohli přečíst díky předplatnému Deník Klubu

Přečtěte celý článek