Připomíná GameBoy a má mechanickou kličku. Retro herní konzole Playdate je nově i v Česku

před 1 měsíc 54

Vypadá kouzelně. Šipky, dvě tlačítka a černobílý displej připomínají staré herní konzole do kapsy. V devadesátých letech a na počátku nového tisíciletí se v rukách mnoha dětí objevoval GameBoy od Nintenda. Právě na tento kousek navazuje nové zařízení od americké společnosti Panic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pirátská superhra konečně připlula. Skull and Bones se pro vývojáře stalo prokletím

Playdate se však od slavného GameBoye liší jednou vychytávkou. Na pravém boku má mechanickou kličku. Díky ní mohou hráči rolovat obrazovkou shora dolů, ale také do stran nebo pohybovat postavičkou v herním světě. Vývojářům to tak otevírá kreativní možnosti, jak ovládání využít ve svých titulech.

Firma Panic představila žlutou krabičku v dubnu 2022. Tehdy spustila systém předobjednávek a k dnešnímu dni jejím prostřednictvím prodala 70 tisíc kusů. K některým zákazníkům se však zařízení mohlo dostat až po dlouhém čekání.

„Nyní by se mělo výrazně zkrátit,“ uvedl Greg Maletic z Panicu pro magazín The Verge. „Zákazníci si budou moci Playdate objednat, i když nebude skladem. Pouze budou upozorněni, že jejich objednávka nebude odeslána, dokud společnost Panic nebude mít novou várku připravenou,“ doplnil Maletic.

Na doručení by nyní zákazníci mohli čekat několik dní až týdnů. Nově to platí i pro hráče z České republiky. Panic totiž oznámil, že rozšiřuje distribuci o dvacet zemí, mezi nimiž jsou i Česko, Slovensko nebo Malajsie.

Právě v asijské zemi se zařízení vyrábí, ale tamní hráči se k Playdate dosud nemohli dostat. To se nyní mění.

Zařízení se v USA prodává za 199 dolarů, což je v přepočtu 4 700 korun. Tuzemští zákazníci však musí k této částce připočítat clo, daň a dopravu. Češi dají za neobvyklou kapesní konzoli celkem přes 6 tisíc korun.

Dostanou za to zařízení s 24 předinstalovanými tituly. Více než dalších 120 her je pak k dispozici i v oficiálním katalogu, který Panic zpřístupnil před rokem. Vedle toho komunita vývojářů vystavuje svou tvorbu na platformě itch.io, která slouží jako otevřený marketplace pro digitální tvůrce a nezávislé vývojáře.

Playdate je na první pohled skutečný drobek s rozměry 76 × 74 × 9 milimetrů. Ve výbavě má vestavěný reproduktor, mikrofon a také 3,5mm jack konektor pro zapojení sluchátek. Nabíjí se přes USB-C a výrobce uvádí výdrž baterie až osm hodin.

Zařízení splňuje veškeré moderní požadavky na připojení, zvládá se tak připojit k internetu prostřednictvím Wi-Fi.

Součástí kapesní konzole je uložiště o velikosti 4 GB, ale uživatelé nemusí mít strach, že by tento prostor nevystačil. Playdate je retro se vším všudy a největší hry zaberou kolem stovky megabytů.

Americký Panic se zároveň plně soustředí na vývoj současné generace a neplánuje přinést na trh novější a vylepšenou verzi. "Domníváme se, že v tomto zařízení je stále spousta nenaplněného potenciálu," vysvětluje Maletic.

To platí i pro samotný design. Hráči by nejspíš ocenili další barevné varianty, které nabízel už stařičký GameBoy nebo nejprodávanější handheld současnosti Nintendo Switch. Playdate se však zatím bude prodávat pouze ve žluté barvě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: PlayStation, Xbox nebo Nintendo Switch? Porovnali jsme herní konzole

Přečtěte celý článek