V Rusku nebyly podmínky pro svobodné volby, uvedla Francie

před 1 měsíc 30

foto Ilustrační foto - Muž u ruských prezidentských voleb ve Vladivostoku, 17. března 2024.

Paříž - Znovuzvolení ruského prezidenta Vladimira Putina se událo v kontextu represí v občanské společnosti a nebyly dodrženy podmínky pro svobodné a demokratické volby. V prohlášení, které citovala agentura Reuters, to dnes uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí. Francie neuznává výsledky voleb, které se konaly v Ruskem okupovaných částech sousední Ukrajiny.

Paříž také ocenila odvahu "mnoha ruských občanů, kteří pokojně protestovali proti tomuto útoku na jejich základní politická práva". Francouzská diplomacie dodala, že neuznává, že neuznává výsledky voleb, které se konaly v oblastech Ukrajiny okupovaných Ruskem a odsoudilo zřízení volebních středisek v oblastech, jako je Jižní Osetie a moldavské Podněstří.

Prezident Vladimir Putin v nedělních ruských volbách podle očekávání zvítězil, oficiálně získal přes 87 procent hlasů při rekordní volební účasti. Podle něj výsledky ukázaly, že Moskva udělala dobře, když se postavila Západu a vyslala své vojáky na Ukrajinu.

Představitelé Ukrajiny i západních zemí volby odsoudili jako nedemokratické a nesvobodné.

Volby v Rusku nelze nazývat volbami, míní litevský ministr zahraničí

Prezidentské volby v Rusku nelze nazývat volbami, nemají žádnou legitimitu, řekl dnes šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis při příchodu na jednání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu. 

"Určitě se to nedá nazývat volbami. Je to procedura, která má připomínat volby," okomentoval Landsbergis hlasování, které se konalo od pátku do neděle. Vítězství Putina bylo dopředu očekáváno i vzhledem k tomu, že dlouholetý ruský lídr nemusel ve volbách čelit žádné skutečné konkurenci. "V této atmosféře nesvobody se nemohou konat žádné volby," dodal litevský ministr zahraničí.

Hlavním tématem dnešního jednání v Bruselu bude podle Lansbergise další podpora Ukrajiny. Francouzský prezident Emmanuel Macron v posledních dnech zmínil i možnost vyslání vojáků ze zemí EU na Ukrajinu. "Nemyslím si, že bychom se na něčem takovém dokázali shodnout. Dokážeme se shodnout jen na méně citlivých tématech," uvedl litevský ministr s tím, že jeho země je ale připravena "jednat o jakýchkoli možnostech a pomoci Ukrajině tuto válku vyhrát".

Čína, KLDR a Írán poblahopřály Putinovi k výhře v prezidentských volbách

Čína, Severní Korea a Írán dnes poblahopřály Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. Podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga znovuzvolení Putina ukázalo, že má ruský prezident plnou podporu svého lidu. Téměř úplné oficiální výsledky Putinovi přisuzují přes 87 procent hlasů. Řada zemí včetně USA, Ukrajiny nebo Česka volby bez reálné účasti opozice odsoudily.

"Jsme přesvědčeni, že pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina se čínsko-ruské vztahy budou nadále rozvíjet," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien. "Obě hlavy států budou pokračovat v úzké spolupráci a podporovat udržení dlouholetého sousedského přátelství obou zemí," dodal.

Čínský prezident Si poslal Putinovi blahopřání. "V posledních letech se ruský lid sjednotil, aby překonal výzvy. Vaše znovuzvolení dokazuje, že vás Rusové plně podporují," napsal Si.

Čínu a Rusko spojuje odpor k tomu, co označují za americkou hegemonii a zasahování Spojených států do záležitostí jiných zemí. Od začátku války na Ukrajině, kterou zahájilo Rusko svou invazí na Ukrajinu v únoru 2022, se Čína a Rusko dále politicky a ekonomicky sblížily.

Moskva v poslední době podniká také kroky ke sbližování s politicky izolovanou diktaturou KLDR, od níž kromě jiného získala vojenské vybavení pro svou agresi vůči Ukrajině. Severokorejská státní tisková agentura KCNA dnes uvedla, že vůdce KLDR Kim Čong-un zaslal ruskému prezidentovi zprávu, v níž mu poblahopřál k vítězství.

Putinovu výhru přivítal také Írán, který je Západem obviňován z dodávek dronů Rusku pro jeho boje na Ukrajině. "Íránský prezident Ebráhím Raísí upřímně poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení prezidentem Ruské federace," informovala íránská oficiální tisková agentura IRNA.

Přečtěte celý článek