Nový dron za pár milionů hřiven dokáže zničit okupantům loď v hodnotě desítek milionů dolarů

před 2 týdny 26

Nejnovější vodní drony zvládnou přepravit téměř tisíc kilogramů těžkou nálož až do vzdálenosti tisíc kilometrů, řekl mluvčí ukrajinské tajné služby SBU Artem Dechtjarenko. Podle něj to znamená, že se ruští okupanti v Černém moři nebudou mít takřka kde ukrýt.

„Znamená to, že SBU může dosáhnout cíle téměř kdekoli v Černém moři,“ prohlásil o novém vodním dronu mluvčí ukrajinské rozvědky. Nejnovější dron Sea Baby se podle SBU od předchozího modelu liší nejen vzhledem, ale hlavně technickými vlastnostmi, díky nimž je schopen dopravit téměř tunu výbušnin na vzdálenost tisíc kilometrů.

SBU samozřejmě nesdělila všechny specifikace nového dronu, ale naznačila, že jde o zcela nový typ zbraně, na jejímž vylepšení neustále pracují technici SBU a další specialisté.

Když Putin v roce 2022 napadl Ukrajinu, neexistovala podle Dechtjarenka na světě žádná alternativa k současným námořním útočným dronům SBU. Západní bezpilotní letouny byly sice velké, ale špatně manévrovatelné, a tak je poměrně snadno dokázaly zachytit radary.

„Dnes dron v hodnotě 8,5 milionu hřiven zničí nepřátelskou válečnou loď v hodnotě několika desítek milionů dolarů,“ zdůraznil hlavní výhodu nového dronu Artem Dechtjarenko.

Podle údajů ukrajinské rozvědky se vodní drony podílely již na zásazích a zničení jedenácti ruských lodí a také Kerčského mostu, jenž okupantům slouží jako zásobovací tepna.

Přečtěte celý článek