ŽIVĚ: Poslanci debatují na mimořádné schůzi. Koalice chce potvrdit, že Česko podporuje Ukrajinu

před 1 měsíc 34

Ve Sněmovně pokračuje mimořádná schůze. Vyvolala ji vládní koalice kvůli některým výrokům členů opozice, které jsou podle ní protiukrajinské a ohrožují bezpečnost země. Předseda ANO Andrej Babiš často opakuje ohledně války na Ukrajině, že je třeba mluvit o míru. Vládní koalice chce potvrdit, že Česko stojí na straně Ukrajiny a patří do NATO.

Video Praha 9:01 20. března 2024

Cílem středečního jednání, které začalo v devět ráno, je podle koalice schválit usnesení o tom, že Česko podporuje Ukrajinu a patří do NATO. Se zněním dokumentu ale nesouhlasí třeba Alena Shillerová z ANO.

Schůze o bezpečnostních hrozbách a výrocích Babiše trvala šest hodin, pak ji poslanci přerušili

Číst článek

„Usnesení se nám nelíbí. Zdá se nám místy až aktivistické. Připravujeme naše vlastní usnesení,“ uvedla pro Radiožurnál.

Diskuse se tak očekává právě o znění sněmovního usnesení. Koaliční politici ale předesílali, že by během středy měla mimořádná schůze skončit.

Cedule místo poslanců

Schůze začala už v úterý, kdy první asi tři hodiny vystupovali hlavně koaliční poslanci, včetně členů vlády a premiéra Petra Fialy z ODS. Ten řekl, že osud Česka je Andreji Babišovi lhostejný, že jeho rétorika je extremistická a je bezpečnostním rizikem.

Opoziční ANO kvůli tomu, že na začátku schůze mluvili díky přednostním právům jen vládní politici, na protest odešli ze sálu. Na svých místech nechali cedule, na kterých byla témata, která by podle nich místo této mimořádné schůze měla koalice řešit.

‚Udělejte mi podklady na toho zm**a.‘ Babiš chtěl citlivé informace o Lipavském

Číst článek

Jejich odchod kritizoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Pokud někdo na jedné straně tvrdí, že chce diskutovat, a pak z jednacího sálu odejde, tak mi přijde, že to o všem hodně vypovídá,“ poznamenal.

Právě u Pirátů vznikl konečný impuls pro svolání této mimořádné schůze. Šlo o reakci na uniklý e-mail, který Babiš poslal svým spolupracovníkům. Sháněl citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském z Pirátů, včetně toho, jestli má děti.

Opoziční poslanci se v úterý po několika hodinách dostali ke slovu. Z opozičních lídrů vystoupil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Po sedmé hodině se k pultíku dostali i řadoví poslanci z obou stran.

Poslanci hnutí ANO hlavně hájili kroky i výroky svého předsedy, který už v sále večer nebyl. V devět hodin pak Sněmovna schůzi přerušila.

Cedule hnutí ANO ve Sněmovně | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Eva Soukeníková

Přečtěte celý článek