Nový volební průzkum: ANO je stále první. Posilují malé strany, TOP 09 by zůstala mimo Sněmovnu

před 1 týden 21

„V březnových údajích je patrná únava voličů ze sněmovních stran, která se projevuje relativně vyšší podporou stran mimo Poslaneckou sněmovnu. Nárůst podpory zaznamenaly KSČM, PRO 2022, Přísaha, Zelení i Trikolora,“ uvedli autoři průzkumu. Posun podle nich patrně je důsledkem začínající kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan podcenil situaci a nahrál dezinfo scéně, kritizují členové pětikoalice kvůli migraci

Podpora ANO a Pirátů se změnila jen mírně. Ve srovnání s únorovým modelem Medianu vzrostla u ANO o procentní bod a Pirátům klesla o půl procentního bodu. Hnutí STAN neudrželo únorovou devítiprocentní podporu. „ODS nadále posiluje na úkor svých koaličních partnerů,“ uvedl Median. Ze stran, které před minulými sněmovními volbami vytvořily s ODS koalici Spolu, by TOP 09 i lidovci v březnu získali shodně 3,5 procenta hlasů. „TOP 09 by se poprvé od dubna 2023 ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu,“ podotkli autoři průzkumu.

SPD, které proti únoru podpora klesla o 2,5 procentního bodu, ztrácí podle Medianu zejména ve prospěch PRO 2022 a Trikolory. PRO 2022 by si v březnu vybrala čtyři procenta voličů a Trikoloru dvě procenta. Shodně 4,5 procenta by získaly KSČM a sociální demokracie (SOCDEM), zisk 3,5 procenta model dává hnutí Přísaha a tři procenta Straně zelených.

Strany aktuální vládní koalice, tedy ODS, TOP 09, lidovci, STAN a Piráti, mají v součtu podporu 37,5 procenta potenciálních voličů, uvedli autoři průzkumu. Bez sestavení předvolebních koalic by tak získaly 88 z 200 poslaneckých křesel.

„Ochota zúčastnit se voleb oproti minulému šetření mírně vzrostla,“ uvedl Median. Voleb do Sněmovny by se v březnu podle svého vyjádření určitě zúčastnilo 53 procent dotázaných, dalších 9,5 procenta účast zvažuje. Určitě by k volbám nešlo 30 procent účastníků průzkumu, spíše by nešlo 7,5 procenta.

Median v průzkumu mezi 5. březnem a 3. dubnem oslovil 1041 lidí ve věku 18 a více let. Statistická chyba činí 1,5 procentního bodu u menších stran a až tři procentní body u nejsilnějších stran.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda se tvrdě pře o ministerstva. Strany před volbami ztrácí nervy, míní politologové

Přečtěte celý článek